I Köln lyder nå «Allahu akbar» (Gud er størst), fra hovedmoskeens minaret hver fredag.
Omlag 10 prosent av byens befolkning er muslimer. Ca. 100.000 av 1 million. Köln var også åstedet for den famøse nyttårsfeiringen i 2015 da mange jenter ble antastet i byen av innvandrergutter og menn, mange av dem hadde kommet i migrasjonsbølgen tidligere på året.
Det religiøse ritualet tillates i et pilotprosjekt på to år. Da kan moskeen kalle inn til bønn i maks fem minutter innen et tidsrom på tre timer skrive Al Jazeera. Lydnivået på bønneropet kan ikke overskride 60 desibel.
– Det er et tegn på at muslimer er velkomne her, sier Abdurrahman Atasoy. Han er generalsekretær i den tyrkisk-islamske unionen for religiøse anliggender (DITIB).
Saken vekker oppmerksomhet i Tyskland, men i Norge er allerede tillatelsene gitt skriver den kristne avisa Vårt Land.
Etter norsk lov kan muslimer kalle inn til bønn «utad» en gang i uken til fast tid. Det vil si fredag ettermiddag som er deres viktigste bønnetid. De kan bruke samme volum som kirkeklokker søndag formiddag.
Vårt Land har undersøkt og så vidt de kjenner til, er det ingen moskeer som i dag praktiserer bønnerop i Norge.
Moskeen World Islamic Mission i Oslo fikk i 2000 tillatelse til å praktisere bønnerop fra sine minareter.
Ifølge styreleder Khalid Hussain Syed har de ikke utført dette på mange år. De heller ikke kommer til å gjenoppta det.
– Det er av hensyn til naboer. Og tidene har forandret seg, våre medlemmer følger moskeens bønnetider via en app, sier Syed.
Les også: Einar Gelius: – Terror sperrer for nødvendig debatt med muslimer
I 2015 fikk den muslimske foreningen i Sandnessjøen ja fra kommunen til å praktisere bønnerop, men de benytter seg heller ikke av tillatelsen i dag.
I fjor var det oppstyr da en moske på Fjell i Drammen planla å begynne med bønnerop. Men på grunn av protestene bestemte ledelsen i moskeen seg for å vente og heller vurdere saken. Nå er forslaget skrinlagt.
– Styret har tatt en avgjørelse. Det kommer ikke til å skje, forteller styreleder i Drammen-moskeen, Sajid Mukhtar til Vårt Land.
Også i Drammen bruker de heller app.
Qasim Ali: – Muslimsk tro står ikke bak voldskriminaliteten i Sverige