Allerede i flere år har kvinneandelen på Politihøgskolen ligget over 50 prosent. Så også i år. Antallet kvinner som har kommet inn i 2024 er 54 prosent.
Men hvorfor kommer flere kvinner inn? Det handler om skolekarakterer. Jenter er jevnt over teoretisk bedre enn gutter slik skolen har utviklet seg.
Men stilles de sammen kravene til fysikk? Nei.
Og det vil en student ha slutt på.
«I Norge er det ett studie som skiller seg ut. Det er bachelorutdanningen på Politihøgskolen. Her forskjellsbehandler de kvinnelige og mannlige søkere.»
Det skriver Christian Borchgrevink i et innlegg på Politiforum. Han deltok på årets opptak på Politihøgskolen, uten å få tildelt studieplass.
Politihøgskolen har seks fysiske tester. Det er pullups, benkpress, løpetest, svømming, dykk og undervannsvømming.
På de fire første testene er det forskjellige krav, utfra om du er mann eller kvinne.
«Hvorfor er det sånn?» spør Borchgrevink og fortsetter:
«Skal ikke begge kjønn gjennom den samme utdanningen, og skal ikke begge kjønn kvalifisere for de samme jobbene etter endt utdanning?»
Forskjellene er ikke små heller, påpeker han.
Menn må klare fire alfa pullups, det vil si hengende loddrett. Kvinner derimot skal ta fire bravo pullups, det vil si vannrette pullups.
Ved loddrette pullups løftes ca 95 prosent av kroppens vekt. Under vannrette er det derimot bare 60-70 prosent av kroppens vekt som skal løftes
I benkpress skal menn ta fire repetisjoner med 60kg. Kvinner derimot skal ta fire repetisjoner med 32,5kg. Det er i underkant av 55 prosent av det menn skal ta.
Løpetesten foregår i en gymsal. I løpetesten må gutta klare 15 prosent mer enn jentene. Også i svømmingen er det lavere krav for jenter.
«Man skulle tro at kravene skulle vært like, med tanke på at alle skal gjennom den samme utdanningen, alle skal ha operativ praksis i løpet av utdanningen, og alle skal kvalifisere for de samme jobbene etter endt utdanning,» mener studenten.
– Hvordan påvirker det hverdagen til politiet og hva gjør det med forventningene fra befolkningen? spør han.
Han viser til et innlegg skrevet av politiførstebetjent Line Løkken ved Innlandet politidistrikt. Hun pekte på at jentene rett og slett ikke har den fysiske styrken som skal til for mange situasjoner.
«Jeg har pratet med flere jenter som er redde for å være på jobb når den eneste makkeren de har er ei jente, og de til sammen veier rett over 100 kilo,» skrev Løken og forteller at de «er redde for å være på jobb, og redde for at visse oppdrag skal skje akkurat på deres vakt. Dette fordi de frykter at de ikke skal kunne håndtere oppdragene – fordi de er fysisk underlegne.»
Videre:
«Min påstand er at vi om noen år vil slite med å rekruttere folk til ordensseksjonene, og de man får ansatt er gjerne fysisk små, akademiske og lite praktisk anlagte kvinner.»
Brannskolen har forstått det
«Jeg vil mye heller ha politimenn til å hjelpe meg hvis noe skjer enn politikvinner,» skriver Christian Borchgrevink og forklarer:
«Det er fordi det stilles høyere krav til fysikken hos mannlige betjener (…) Hvis huset ditt begynner å brenne og du må reddes ut forventer du at brannkonstabelen kan få deg ut uavhengig om det er en mann eller kvinne.»
Derfor har Brannskolen like fysiske krav, slår han fast, og også ambulansetjenestens utdanning:
«Hvis du trenger ambulanse, forventer du at de som kommer kan gjøre samme jobben uavhengig om det er en mann eller kvinne. Derfor har bachelorutdanningen i paramedisin like krav.»
– Nå er det på tide at Politihøgskolen følger etter. Kvinnelige politibetjenter fortjener samme respekt som mannlige. Da får vi starte med å stille de samme kravene, avslutter Borchgrevink.
Mens han skriver dette, sirkulere flere videoer på sosiale medier som illustrerer forskjellen.
Dude saw it was only two female cops and took his chance pic.twitter.com/ACNPm1zxue
— Idiots Caught In Camera (@IdiotsInCamera) August 13, 2024
Vi har også denne klassikeren fra Sverige.
Stockholm, Sweden – 3 Swedish female police officers unsuccessfully attempt to apprehend a refugee who vandalized cars.
— Raven Masters 🇬🇧 🇺🇸 🇨🇦 🇦🇺 (@RavenMasters7) January 1, 2023
This raises more than one very important issue to my mind. i'll leave you to draw your own conclusions. pic.twitter.com/cW43wq1Uqd
Som også har blitt satire.