Politikvinne kritisk til egne kollegaer: «Fysisk små, akademiske og lite praktisk anlagte»

Avatar photo
Helge Lurås
Ansvarlig redaktør
Publisert 16. november 2023 | 14:27

54,5 prosent av studentene på Politihøgskole som ble tatt opp i 2023 er kvinner. De har vært i overvekt alle de fire siste år. Nå roper en kvinnelig politiførstebetjent varsku om utviklingen i et innlegg i Politifoum.

Line Løkken ved Innlandet politidistrikt er redd for den operative evnen og sikkerheten til de ansatte. Jentene har rett og slett ikke den fysiske styrken som skal til for mange situasjoner, mener hun.

Det virker å ha blitt forbudt for menn å si noe som helst negativt om kvinner, kvinnelige søkere, kvinner i operative stillinger, etc. i politiet, observerer Løkken.

«Derfor føler jeg et ansvar som kvinnelig ansatt i en operativ stilling å si høyt det jeg tror mange ikke tør å si høyt:  «Jeg vil ikke ha overvekt av kvinnelige studenter på Politihøgskolen!»skriver hun.

Mange av kvinnene som søker seg inn på operative stillinger faller fra etter få år. Ofte på grunn av at de stifter familien. Men heller ikke utfordingene passer alle kvinner.

«Jeg er redd for at vi om 5, 10 eller 15 år vil få et kjempeproblem med rekruttering, kvalitet og kontinuitet på ordensseksjonene rundt omkring, hvis kvinneandelen fortsetter å øke,» skriver Løkken og fortsetter:

«Min påstand er at vi om noen år vil slite med å rekruttere folk til ordensseksjonene, og de man får ansatt er gjerne fysisk små, akademiske og lite praktisk anlagte kvinner. Og blant de flinke man får inn, vil man dessverre slite med å beholde mange av dem, noe som kan føre til stor gjennomtrekk.»

Løkken sier hun er positiv til «en robust kvinnelig makker» ute på gata, men hun er «negativ til at vaktlagene skal bestå av storparten kvinner.» 

Politiførstebetjenten er også «positiv til mangfold, og kommunikasjon er tross alt vårt viktigste verktøy jf. politiloven §6. Men, ved enkelte oppdrag trenger man noe fysisk tyngde. Fysisk tyngde fører ofte til at man får bedre selvtillit inn i oppdraget og således blir bedre mentalt forberedt.»

Hun skriver videre at hun ved noen oppdrag er glad for at «den og den» er på jobb, fordi hun vet at de er «mentalt og fysisk kapable» til å bistå henne. 

«Jeg har pratet med flere jenter som er redde for å være på jobb når den eneste makkeren de har er ei jente, og de til sammen veier rett over 100 kilo,» skriver Løken og forteller at de «er redde for å være på jobb, og redde for at visse oppdrag skal skje akkurat på deres vakt. Dette fordi de frykter at de ikke skal kunne håndtere oppdragene – fordi de er fysisk underlegne.»

– Ja, vi må ha mangfold, men begynner det å gå for langt? spør Løkken.

iNyheter har spurt Justisdepartementet, Politidirektoratet og Politihøgskolen om en kommentar og vil komme tilbake når vi får svar.

INYHETER TRENGER DIN STØTTE. TEGN ABONNEMENT ELLER STØTT OSS PÅ VIPPS 763291 BANK 1506.80.92768 ELLER PAYPAL

mest lest