UD om apekopper (mpox): –⁠ Situasjonen er alvorlig

Avatar photo
Helge Lurås
Ansvarlig redaktør
Publisert 16. august 2024 | 17:45

WHO har erklært virussykdommen mpox (også kalt apekopper) for en internasjonal krise. Viruset har lenge sirkulert i Kongo. En mutert variant spres nå lettere og er utgangspunkt for advarslene.

Denne uken ble et tilfelle oppdaget i Sverige.

– Situasjonen er alvorlig når WHO nå erklærer en internasjonal folkehelsekrise, sier utviklingsminister Anne Beate Kristiansen Tvinnereim til VG fredag etttermiddag.

Smitten har nå spredd seg til 13 andre land utover Kongo.

UD ønsker nå forsteret internasjonal innsats.

FHI mener det ikke er nødvendig med tiltak for reisende fra rammede land nå.

– Norge kan påvirkes dersom smittede personer ankommer landet, men det er lav sannsynlighet for stor spredning fra disse. De gjeldende rådene og tiltakene i Norge vurderes som tilstrekkelige, sier Preben Aavitsland, fagdirektør i FHI.

Fakta

Symptomene på apekopper ligner på de som tidligere ble sett hos kopperpasienter, men er generelt mildere. De første symptomene inkluderer:

  • Feber
  • Hodepine
  • Muskelverk
  • Ryggsmerter
  • Utmattelse
  • Hevede lymfeknuter (lymfadenopati)

Innen 1 til 3 dager etter feberutbruddet, utvikler pasienten et utslett, ofte startet i ansiktet og deretter spredt til andre deler av kroppen. Utslettet går gjennom flere stadier, fra flekker til blemmer og deretter skorper som til slutt faller av.

Apekopper er hovedsakelig funnet i sentrale og vestlige deler av Afrika, men sporadiske utbrudd har blitt rapportert i andre deler av verden, inkludert Europa og Nord-Amerika.

Det finnes ingen spesifikk behandling for apekopper, men sykdommen går som regel over av seg selv etter noen uker. Behandling er vanligvis støttende, med fokus på å lindre symptomer. Vaksinasjon mot kopper gir en viss beskyttelse mot apekopper, og det finnes også nyere vaksiner som er utviklet for å beskytte mot monkeypox.

Det er brukt ChatGPT i utviklingen av fakta i denne saken.

mest lest