Én av fem har lite tillit til en trygg Pride-feiring

Avatar photo
Benjamin Bringsås
Journalist
Publisert 1. juli 2023 | 14:38

Samtidig som det i dag, lørdag, avholdes selve storfeiringen av Pride, kommer det frem at hele 21 prosent av nordmenn har lite tillit til at myndighetene evner å sikre en trygg feiring.

60 prosent mener at det er trygt å feire, mens 20 prosent ikke har noen formening, viser Opinions samfunnsmonitor. Tallene er oppsiktsvekkende lave for sikkerhetsansvarlig, politiet og PST.

– Flertallet i befolkningen har stor tillit til at myndighetene vil sikre en trygg pride-markering, men samtidig har hver femte liten tillit til dette, sier seniorrådgiver Nora Clausen i Opinion til NTB.

Den lave tilliten kommer som følge av fjorårets dramatikk i det Zaniar Matapour skjøt mot to utsteder i Oslo 25. juni, og med det drepte to personer og såret flere.

25. juni-utvalget, som ble satt opp for å evaluere håndteringen av terrorangrepet, valgte å gi kritikk til politiet og PST. Utvalget mente angrepet kunne vært avverget.

Til tross følelsen av lav sikkerhet, er tallene tydelig på at LHBT-miljøet har bred støtte i samfunnet.

En ny undersøkelse fra Ipsos viser at kun 8 prosent verken støtter likekjønnedes rett til å gifte seg, eller støtter annen form for juridisk anerkjennelse av homofile.

– Når vi sammenligner nordmenns holdninger med det globale landsgjennomsnittet, ser vi at Norge har en høyere aksept for likekjønnet ekteskap. Blant de 30 landene som deltok i undersøkelsen, støttet kun 56 prosent dette, skriver Ipsos på sine nettsider.

På topp finner vi Nederland med 80 prosent aksept for likekjønnet ekteskap, etterfulgt av Sverige med 75 prosent. På den andre siden av skalaen er skepsisen størst i Tyrkia, hvor bare 20 prosent støtter likekjønnet ekteskap og 30 prosent ikke støtter noen form for juridisk anerkjennelse.

Les også: Folk begynner å få Pride opp i halsen

I undersøkelsen spurte Ipsos også om transpersoners rettigheter, og sammenlignet nordmenns holdninger med tallene fra andre land.

I Norge er det en overveldende majoritet på 85 prosent som er enig i at transpersoner bør beskyttes mot diskriminering i arbeidslivet, på boligmarkedet og ved tilgang til restauranter og lignende. Tallet er høyest blant alle målte land.

På spørsmål om transpersoner bør få bruke enkjønnede fasiliteter, som toaletter, som tilsvarer det kjønnet de identifiserer seg med, faller derimot tallet ned til det globale snittet på 60 prosent. Blant de som er minst enig i om enkjønnede fasiliteter er USA og Storbritannia med bare 40 prosent, mens det på andre siden av skalaen er mest støtte i Thailand med 79 prosent.

Kun halvparten mener at det offentlige helsebudsjettet bør dekke kostnader ved kjønnsskifte. Tilsvarende andel av befolkningen mener at tenåringer bør ha lov til å gjennomgå såkalt kjønnsbekreftende behandling med foreldrenes samtykke. Her skårer Norge under det globale snittet.

– Studien viser at Norge helhetlig sett er et tolerant samfunn sammenlignet med andre land, både når det gjelder homofile og transpersoners rettigheter. Pride har spilt en viktig rolle i å fremme denne åpenheten og toleransen i samfunnet, skriver Ipsos, og følger opp med:

– Samtidig viser studien at det fremdeles er en minoritet som tar et aktivt standpunkt mot homofile og transpersoners rettigheter, og at Pride derfor på ingen måte har utspilt sin rolle.

Den norske delen av undersøkelsen ble tatt opp i uke 24 og 25, til et representativt utvalg av befolkningen på 541 respondenter (18 år +). Les den globale rapporten her.

mest lest