Finn Skårderud mister autorisasjonen

Avatar photo
Publisert 1. desember 2023 | 13:26

Statens helsetilsyn tilbakekaller autorisasjonen psykiateren etter å ha ferdigbehandlet flere tilsynssaker mot ham.

Det betyr at Skårderud ikke lenger kan utøve sitt yrke eller utgi seg for å være et autorisert helsepersonell.

Helsetilsynet begrunner avgjørelsen i en pressemelding med at det har skjedd «vedvarende faglig svikt, manglende rolleforståelse og mangelfull journalføring,» og legger til at «avvikene er så omfattende at Helsetilsynet har funnet det nødvendig å tilbakekalle psykiaterens autorisasjon.»

Forfatter Hilde Rød-Larsen var den første som varslet mot Finn Skårderud. Det hele startet høsten 2022 da Rød-Larsen skrev en selvbiografisk roman der hun blant annet omtalte det hun mener var overgrep fra en psykiater. Hun har også ment at Skårderud brukte sin kunnskap om spiseforstyrrelser til å tilegne seg sex. Den seksuelle relasjonen mellom dem oppsto på slutten av 90-tallet.

Totalt er det syv varslingssaker mot psykiateren som har vært til behandling hos Helsetilsynet.

Finn Skårderud har hele tiden benektet anklagene mot ham.

Psykiaterens advokat Halvard Helle sier til VG at vedtaket om å ta fra Skårderuds autorisasjon er «klart uriktig» og at det vil bli påklaget.

Les også: Hva skal vi tro om beskyldningene mot Finn Skårderud?

Hilde Rød-Larsen, og 36-år gamle Miriam, som også er en av de fornærmede, har uttalt seg til VG om at Skårderud nå mister autorisasjonen:

– Jeg er utrolig lettet og glad for at tilsynsmyndighetene har tatt saken på det største alvor og behandlet den grundig. Det er en stor oppreising for meg at autorisasjonen nå inndras, ikke bare for meg personlig, men også for alle andre ofre for hans virke, sier Miriam til VG.

– Jeg er forbannet, for at alt dette har kunnet pågå over så lang tid. Og at det til slutt er psykiaterens pasienter som må ordne opp. Nå håper jeg at norske myndigheter og norsk presse tar innover seg at denne omfattende tilsynssaken ikke bare handler om en leges feilgrep gjennom mange tiår, men også om alvorlig systemsvikt, fortsetter Rød-Larsen til VG.

mest lest