Ap-forslag: Vil ha samfunnstjeneste for alle

Avatar photo
Publisert 2. februar 2024 | 14:59

Alle 19-åringer må avtjene et pliktår for Norge dersom kunnskapsminister Kari Nessa Nordtun og Stavanger Arbeiderparti får sin vilje.

Forslaget om samfunnstjeneste for alle kom opp under Rogaland Arbeiderpartis årsmøte.

Kunnskapsministeren mener det er to gode grunner for en slik allmen verneplikt:

– Jeg synes det er viktig å få unge voksne ut i arbeidslivet for å gjøre sine plikt. Samtidig vil forslaget bidra til å sikre Norge i det sikkerhetspolitiske bildet vi er i nå, sier Nordtun til Dagbladet.

Men den generelle samfunnstjenesten skal ikke bare kunne avlegges til skogs med børsa over skuldra. Som alternativ til militærtjeneste, skal man også kunne bidra innenfor helse- og sosialsektor, oppvekstfeltet og humanitære/frivillige organisasjoner.

Les også: Ap-politiker nominerer terroranklaget organisasjon til fredsprisen

Alle 19-åringer må altså gjøre en tjeneste enten i Forsvaret eller innen helse- og sosialfeltet eller frivillige organisasjoner.

– Dette handler også om fellesskap, og om at absolutt alle skal tjene sin plikt før de krever sin rett. Vi vet at det er stort behov for arbeidskraft i samfunnet vårt. Vi går tom for folk før vi går tom for ressurser, sier Nordtun.

Hvert kull 19-åringer er i dag på 60 000 ungdommer. Bare rundt 8000 av disse avtjener verneplikt. I 2015 ble verneplikten allmenn og gjelder både kvinner og menn, men i praksis er det bare ungdommen som ønsker militærtjeneste som utfører plikten.

mest lest