Undersøkelse: Flere og flere unge er skeptisk til advarsler om klima

Avatar photo
Roar Myrbraten
Frilansjournalist
Publisert 2. februar 2024 | 22:00

En studie fra det amerikanske Center for Countering Digital Hate (CCDH) viser at unge mennesker blir mer skeptiske til advarsler om en klimakatastrofe, og at mengden slikt innhold på nettet har økt. 

Ifølge CCDH er den nylige trenden med «klimafornektelse» «alarmerende» og «overraskende,” Og de advarer videre mot de potensielt katastrofale konsekvensene for klimabeskyttelsen og oppfordrer internettplattformer som YouTube til å sensurere innhold som «motsier den vitenskapelige konsensusen» om klimaendringene.

Elon Musk saksøkte i august 2023 den venstreorienterte organisasjonen CCDH for påstått «skremselspropaganda» om angivelig «hatprat». Dette var ment å skremme reklamekunder fra X-plattformen, mente Musk.

Resultatene av den siste studien fra CCDH, som ble publisert 16. januar indikerte at fra 2018 til 2023 var det en betydelig økning i innhold på YouTube som satte spørsmålstegn ved klimavitenskap og klimapolitikk. Det er Epoch Times som skriver dette. 

Forskere fra CCDH undersøkte transkripsjoner av over 12 000 videoer fra 96 YouTube-kanaler.

De oppdaget videoer med tre grunnleggende utsagn, som utgjorde omtrent 70 % av alt innhold knyttet til klimaspørsmålet, og antallet av disse videoene økte i løpet av undersøkelsen.

1. Klimaendringsløsningene fungerer ikke. En økning på ti prosent til tretti prosent

2. Klimabevegelsen og klimavitenskapen er ikke pålitelige. En økning på 23 % til 35 %

3. Global oppvarming har positive effekter. En økning på fire prosentpoeng til seks prosent.

På den annen side har andelen som stiller spørsmål angående klimaendringer falt fra 48 % i 2018 til 14 % i 2023.

I tillegg, ifølge en annen undersøkelse utført av CCDH, har omtrent en tredjedel av amerikanske tenåringer meninger som «klimaendringer er en bløff for å kontrollere og undertrykke folk» eller «klimapolitikk gjør mer skade enn nytte.»

Resultatene er kommentert av Greenpeace USAs seniorstrateg Charlie Cray: 

«Klimafornekterne kan nå nå et stort publikum over hele verden ved hjelp av digitale plattformer. Det kan ha ødeleggende konsekvenser for planetens fremtid hvis vi lar dem fortsette å undergrave oppslutningen om klimatiltak, spesielt blant yngre mennesker,» mener han.

Feilaktig modellering
Mange forskere er uenige i dette. Mer enn 1600 forskere har nå skrevet under på en erklæring som viser at klimavitenskapens modellering er utilstrekkelig.

Underskriverne inkluderer nobelprisvinnere, meteorologer, teoretiske fysikere, professorer og miljøforskere fra hele verden. De hevder at det «ikke er noen klimakrise». 

Forskere hevder at klimaalarmismen har ødelagt vitenskapen for penger og makt.

De mener at klimapolitikken bør være mer vitenskapelig, og klimavitenskapen bør være mindre politisk.

Forskere bør være ærlige når de spår global oppvarming. Politikere bør imidlertid objektivt vurdere både de antatte fordelene og de reelle kostnadene ved sine politiske tiltak.

mest lest