Økende «homohat» i Midtøsten

Avatar photo
Helge Lurås
Ansvarlig redaktør
Publisert 2. september 2023 | 22:20

– Homoseksuelle, selv om de bare utfører akten én gang, bør drepes!

Ordene kom fra Hizbollahs sjialeder Hassan Nasrallah i sommer.

De siste månedene har en «bølge av homofobi skyllet over regionen», skriver Waleed Safi i Information i en artikkel som gjengis i Klassekampen.

– Statlige aktører legger feller for lesbiske, homofile, bifile og transpersoner på sosiale medier og datingapper, sier Rasha Younes, seniorforsker ved Human Rights Watch, til Information.

Libanon har tidligere blitt regnet som et liberalt unntak i regionen. Men ikke nå lenger. Kulturminister Mohamed Mortada gikk til angrep på Hollywood-filmen Barbie.

– Barbie fremmer homofili og transseksualitet, forkaster fedrenes rolle som voktere, undergraver og latterliggjør morsrolla og stiller spørsmål ved nødvendigheten av ekteskap og familie, sa kulturministeren før filmen ble forbudt i Libanon, Kuwait og Algerie.

I Egypt har sikkerhetstjenestene begynt å jakte på homofile og sender agenter undercover.

– Egypt er ikke som før. Vi er redde. Vi må være mye mer forsiktige. Generelt prøver man bare å holde seg langt unna når disse raidene finner sted. Ingen orker rektalundersøkelsene som sikkerhetstjenesten utfører, sier 39 år gamle Amr fra Kairo.

I Tunisia har Malek Khedhri som kalles den «den tunisiske Andrew Tate» drevet en kampanje der han hevder at utenlandske krefter prøver «å normalisere homofili».

– Det er sterke krefter utenfra som prøver å tvinge Tunisia til å akseptere sodomi. Men vi vil ikke tillate det, sier Khedhri i en av videoene sine.

Også i Jordan og Irak er det økt homofobi i allerede konservative samfunn.

Observatører mener kampanjen passer inn i et mønster for å ta bort fokus fra politiske og økonomiske problemer i regionen.

mest lest