Støre og regjeringen kryper nå til korset: – Vi må ta det som det er

Avatar photo
Olav Kvilhaug
Journalist
Publisert 3. mars 2023 | 09:34

Torsdag ettermiddag beklaget energiminister Terje Aasland (Ap) på vegne av regjeringen til reindriftssamene på Fosen.

Regjeringen anerkjenner nå vindmølle-konsesjonen som ble gitt på Fosen som et menneskerettighetsbrudd mot reindriftssamene der, skriver VG.

Torsdag kveld møtte Jonas Gahr Støre aksjonistene i Trefoldighetskirken i Akersgata. De har demonstrert mot vindmøllene på Fosen i en uke.

– Vi har hatt en veldig god og ærlig samtale. Jeg vil gi honnør til aksjonistene. Jeg har lyttet til kravene, og jeg har gjentatt beklagelsen regjeringen har kommet med i dag, sier Støre etter møtet.

Selv om Støre og regjeringen nå kryper til korset, så er ikke alle aksjonistene fornøyde med beklagelsen som har kommet.

– Dommen slår fast at denne konsesjonen bryter forpliktelsen vi har til å sikre samers utfoldelse av sin kultur. Også skriver de at uten avbøtende tiltak vil det være et klart brudd på menneskerettighetene. Så vår oppgave nå er å vurdere avbøtende tiltak slik at de kan bringe oss på rett side av den streken, svarer Støre til pressen på spørsmål om regjeringen nå vil være tydelig å si at det fremdeles pågår et menneskerettsbrudd.

Elle Nystad fortalte at de under møtet hadde fremlagt sine krav, som de forventer at statsministeren tar på alvor. Hun uttalte seg på vegne av aksjonistene som var til stede.

– Vi har fremlagt våre krav som bør iverksettes umiddelbart. Dette i påvente av at endelig vedtak fattes. Våre krav til det endelige vedtaket er fremdeles at vindturbinene på Fosen rives og at landet tilbakeføres til Fosen-samene, sier Nystad.

Flere av aksjonistene sier de har mistet tillit til Olje- og energiminister Terje Aasland.

– Vi må ta det som det er. Jeg kan bekrefte at jeg er inne i saken, og Terje Aasland er veldig inne i denne saken, sier Støre.

– Dette er regjeringens ansvar, og jeg vil personlig være engasjert i dette, avslutter han.

– Riving av Fosen vil gi dyrere strøm

mest lest