Forskning: Avliver myter om de som leser alternative medier

Avatar photo
Helge Lurås
Ansvarlig redaktør
Publisert 3. april 2024 | 18:13

Hva alternative medier er og hvem de omfatter, kan nok diskuteres. Men det er bred enighet om at de finnes. Men hvem leser dem? Det har danske forskere nå sett på.

Så spørs det da hva «mytene» om disse leserne er, og hvem som har trodd på mytene. Men en av fordommene (som i det minste forskerne nevnre) har gått på at lesere av alternative medier isolerer seg i såkalte filterbobler.

Men det stemmer ikke viser funnene fra Danmark. Den delen av den danske befolkningen som bruker alternative medier, vender ikke ryggen til etablerte nyhetsmedier. Tvert imot søker de nyheter fra etablerte danske aviser i større grad enn resten av befolkningen.

– Studien gir ikke støtte til tanken om at brukerne av alternative medier isolerer seg i såkalte filterbobler, der de ikke eksponeres for innhold fra etablerte nyhetsmedier, sier doktorgradsstipendiat Miriam Kroman Brems i en pressemelding om forskningen..

Brems er ansatt ved ved avdelingen for medievitenskap og journalistikk ved Aarhus universitet.

Hun påpeker at det er i overensstemmelse med resultater fra tidligere undersøkelser av brukere av alternative medier utført i Tyskland og Sverige.

Studien er basert på et representativt utvalg av den voksne befolkningen i Danmark og undersøker bruken av både venstre- og høyreorienterte alternative medier og deres brukere.

– Ikke ekstreme, men god utdannet

– Resultatene peker på at brukerne av både venstre- og høyreorienterte alternative medier også ideologisk heller mer til venstre eller høyre enn resten av befolkningen. Studien indikerer imidlertid ikke at brukerne i gjennomsnitt har ekstreme ideologiske standpunkter, sier Miriam Kroman Brems.

Undersøkelsen viser at bruken av alternative medier er mer utbredt blant menn, blant den eldste delen av befolkningen, og i ytterområdene, som geografisk er langt fra maktens sentrum.

– Noe som kanskje vil overraske mange, er at undersøkelsen ikke viser noen klar sammenheng mellom bruk av alternative medier og utdanningsnivå. Med andre ord synes alternative medier å appellere til folk på alle utdanningsnivåer, sier forskeren.

Studien har tittel «Who are the users of Danish alternative media? A survey study on the prevalence of alternative news use in Denmark and profiles of the users». Den skal være basert på et representativt utvalg av den voksne befolkningen i Danmark.

Undersøkelsen viser også at brukerne av alternative medier har en sterk interesse for politikk.

– Det er interessant, fordi det er et kjennetegn vi vanligvis forbinder med den ideelle samfunnsborgeren, sier hun.

I pressemeldingen har de derfinert alternative medier som «primært nettbaserte nyhetssider, som er kjennetegnet ved at de posisjonerer seg som et korrektiv til etablerte nyhetsmedier. Alternative medier er ofte kritiske til de etablerte nyhetsmedienes dekning og publiserer politisk farget nyhetsinnhold.»

Fra dansk konstekst har de nevnt Den Korte Avis, NewSpeek, Netavisen Pio og Solidaritet.

Det er Journalisten som er først ute med saken i Norge. I sin omtale skriver de at «I Norge har blant andre nettsteder som tidligere Resett, Document.no og Steigan.no posisjonert seg som alternative nyhetsnettsteder.»

iNyheter trenger din støtte. Tegn abonnement eller støtt oss på Vipps 763291 bank 1506.80.92768 eller PayPal

mest lest