Le Pen lover å forandre EU innenfra

Avatar photo
Roar Myrbraten
Frilansjournalist
Publisert 4. mars 2024 | 10:28

Rassemblement National (RN), det ledende franske opposisjonspartiet under Marine Le Pens ledelse, sparket i gang sin valgkamp på søndag. Det sentrale løftet fra partiet er å gjenvinne kontrollen fra Brussel, selv om Le Pen står fast ved at Frankrike skal forbli i EU.

Under et arrangement i Marseille, en kystby sør i Frankrike, talte Le Pen og Jordan Bardella, som er partiets 28 år gamle kandidat til Europaparlamentet, foran en forsamling på 8 000 støttespillere. Disse politikerne, ofte omtalt som høyrepopulistiske, lover å frata de «innpåslitne og autoritære» byråkratene i Brussel makten, ifølge Financial Times.

Le Pen maner det franske folk til å forvandle sin frustrasjon til konkrete handlinger. «Nasjonene må gjenerobre den makten som EU har tatt fra dem,» uttaler hun.

Meningsmålingene tyder på at RN vil komme ut som vinner av Europaparlamentsvalget, akkurat som i 2019. Den gangen fikk Le Pens parti 23,3 prosent av stemmene, men nå forventes det at de kan oppnå så mye som 30 prosent. I mellomtiden har støtten til president Emmanuel Macrons parti falt til 18 prosent, ned fra 22,4 prosent ved det siste valget.

Mens Macron kontinuerlig har argumentert for et EU som er mer engasjert og effektivt, spesielt i lys av europeiske sikkerhetstrusler fra Russland og økonomiske utfordringer fra USA og Kina, ønsker Le Pen å innskrenke unionens innflytelse.

Le Pen mener at EU ikke bør utvikles til en «supermakt» som har som mål å overta kontrollen over nasjonale saker som innvandring, helse, utenrikspolitikk, skattlegging og forsvar. Le Pen sammen med Bardella har også forpliktet seg til å motarbeide EUs klimapolitikk.

På den andre siden gjorde Bardella det klart at han ikke ønsker at Frankrike skal trekke seg ut av EU. Han påpekte at ideene til Le Pen får støtte i land som Italia, Sverige og Ungarn.

«Man forlater ikke spillet når man er i ferd med å vinne,» uttalte Bardella. 

Til tross for at Le Pen før har gått inn for at Frankrike bør melde seg ut av EU, anklager Macrons støttespillere henne og hennes partifeller for å fortsatt ha dette som en del av sin agenda.

Valgdeltagelsen i Frankrike for Europaparlamentet har tradisjonelt vært lav. I 2019 deltok for eksempel kun 50 % av de stemmeberettigede, noe som var den høyeste deltakelsen siden 1994. Brice Teinturier fra konsulentfirmaet Ipsos mener at de som stemmer ofte er velgere som ønsker å uttrykke sin misnøye med myndighetene. 

«Macrons sentrumallianse står nå som den eneste store pro-EU kraften i Frankrike. Hvis RN gjør det godt, vil det styrke deres posisjon frem mot valget i 2027,» forklarer Teinturier.

Le Pen og Bardella har annonsert at de er RNs kandidater til stillingene som henholdsvis president og statsminister. President- og parlamentsvalgene i Frankrike er planlagt til første halvdel av 2027. 

Macron har overdratt oppgaven med å bekjempe RN til den unge statsministeren Gabriel Attal, som tiltrådte i januar. Partialliansens fremste kandidat til støtte for Macron ble nylig utnevnt til den relativt ukjente eurofile Valerie Hayer. 

Macron håper at Hayer, som stammer fra en bondefamilie, kan tette gapet til Le Pen blant bønder som er frustrerte over EUs miljøpolitikk.

mest lest