Migranter strømmer ut bussene og reiser fritt rundt i USA

Avatar photo
Olav Kvilhaug
Journalist
Publisert 4. mars 2024 | 10:47

Massefrigjøring av migranter har blitt vanlig i USA da myndighetene sliter med å håndtere det enorme antallet som krysser grensen.

– Jeg kan ikke vente med å komme til New York, jeg elsker USA, sier en mann fra Togo i Vest-Afrika, og sender et stort smil til den danske TV 2-journalisten som er til stede på et buss-stoppested midt i San Diego i sørlige California, før han forsvinner blant folkemengden.

Ifølge kanalen blir 47 migranter losset av denne bussen, og det samme skjer tre ganger i løpet av de knapt to timene journalisten er til stede ved stoppestedet.

Det er grensevaktene som står for transporten og setter av migrantene, som kommer fra en hel rekke land.

Dette er prosedyren: Dersom grensepolitiet i San Diego enten pågriper en migrant som forsøker å komme ulovlig inn i USA, eller om migranten selv melder seg, vil de bli transportert til et interneringssenter for registrering.

Etter en dag eller maksimalt 72 timer frakter grensepolitiet dem vanligvis til avhentningssteder rundt om i San Diego.

Derfra kan de fritt reise hvor de vil. En reise som enten de selv eller offentlig støttede NGOer betaler for.

I perioden fra oktober 2023 til januar 2024 løslot det amerikanske grensepolitiet over 500 000 migranter med beskjed om å møte opp for immigrasjonsdomstolene på en bestemt dato, som kan være måneder eller år frem i tid. Myndighetene har ikke kapasitet til å holde dem i interneringssentrene.

Migrantene som er blitt intervjuet av den danske TV-kanalen må møte i retten om omtrent ett år, i mars eller april 2025.

Les også: Grensevakter langer ut mot Biden – vi er «sint som faen og forbannet» av politikken

Migrasjon er blant de mest debatterte temaene i den pågående presidentvalgkampen mot valget i USA i november.

En undersøkelse utført av Gallup i februar viser at migrasjon er det problemet som flest amerikanere identifiserer som landets største.

Antallet migranter som har strømmet inn i USA er rekordhøyt.

mest lest