Israel gir Hamas en uke til å gå med på en våpenhvileavtale

Avatar photo
Roar Myrbraten
Frilansjournalist
Publisert 4. mai 2024 | 14:10

Fredag kunngjorde egyptiske tjenestemenn at Israel har gitt Hamas en uke for å godta en våpenhvile. Hvis terrorgruppen ikke aksepterer våpenhvilen, vil Israel fortsette sine militære angrep på Rafah.

Israel tilbød Hamas en våpenhvile og etter dette var Hamas’ politiske ledelse nødt til å konsultere sin militære fløy i Gaza før de kunne ta en beslutning. Hvis Hamas ikke godtar vilkårene, vil Israel angripe byen Rafah.

På torsdag videreformidlet egyptiske tjenestemenn Israels melding til Hamas.

Ifølge en rapport fra Wall Street Journal har Yahya Sinwar, som er lederen for Hamas’ militære fløy, fortsatt ikke gitt noe svar. Det sies at Sinwar for tiden er opptatt med å holde seg skjult i tunnelene på Gazastripen, og at det er han som vil ta de endelige beslutningene når det gjelder Hamas-ledelsen.

Les også: Trump utvikler plan for fredelig løsning i Ukraina

På fredag ankom også William Burns, sjefen for den amerikanske etterretningstjenesten CIA, Kairo. Egyptiske tjenestemenn bekreftet at de hadde invitert en delegasjon fra Hamas til Kairo for å fortsette forhandlingene.

Ifølge kilder fra Egypt ønsker Hamas en langsiktig våpenhvile og ber USA om garantier for at Israel vil overholde våpenhvilen. Hamas har fått tilbud om en våpenhvile på 40 dager, der de må løslate 33 gisler.

Hamas-representanter har uttrykt bekymring for det siste forslaget, da de mener det er for vagt og gir Israel muligheten til å starte kampene på nytt.

mest lest