Spesiell historie: Jørund kan gå, men velger å bruke rullestol og kle seg som kvinne

Avatar photo
Publisert 4. september 2022 | 18:29

Helt siden Jørund var liten, har han ønsket å være lam. Nå lever han som rullestolbruker selv om bena hans er helt friske.

VG+ har intervjuet Jørund Viktoria Alme (53) hos Handelsbanken på Tjuvholmen i Oslo, hvor han jobber som kredittanalytiker.

Jørund forteller om et minne han har fra barneskolen.

– En dag kom en av klassekameratene inn i klasserommet med krykker og skinner på bena. Jeg ble oppspilt og kjente hjertet slå fortere, sier Jørund.

Likevel holder han avstand. Han spør ikke om å låne krykkene for å prøve de. Han føler det er noe ulovlig med det hele, noe skamfullt. Jørund skulle ønske han selv hadde ben som ikke fungerte. Det hørtes forferdelig ut, men sånn opplevde han det. Han skulle ønske han ikke kunne gå.

50 år siden de første diagnosene ble gitt i Norge

Jørund har forsøkt å finne ut på nettet hva det kan være som gjør at han har et så sterkt behov for å sitte i rullestol. Der fant han informasjon om en sykdom kalt Body Integrity Dysphoria (BID). Dette er en diagnose som anerkjennes av WHO i deres journaler. I Norge finnes det lite informasjon om diagnosen.

Psykolog Asle Offerdal sier til VG at det er noe usikkerhet om hva som fører til at noen utvikler BID.

– I år er det 50 år siden de første to tilfellene med BID ble registrert.

Ble terget som barn

Som barn hadde Jørund fått ordet «homo» slengt etter seg. Noen ganger gikk det inn på ham, andre ganger ikke. Han visste at han likte jenter. Derfor rammet ikke mobbingen så hardt. Jørund sier han fortsatt kun er tiltrukket til kvinner.

Mer plagsomt var skammen og uroen han følte over ønsket om å være lam og å sitte i rullestol.

– Metoden min ble å oppøve konsentrasjonen og fortrengingen. Jeg var skoleflink og gikk inn i studier og jobb med full tyngde. Det holdt BID-en unna, forklarer Jørund.

Jørund sier at han blir svært ukomfortabel om han ikke får et utløp for behovet sitt om å sitte i rullestol.

– Det trigges tankeaktivitet som kan være ekstremt plagsom, overveldende og slitsom. Jeg har brukt mye energi for å fortrenge, holde BID-en unna. Først når jeg bruker rullestol, roer det seg ned. Da får jeg fred.

Har kone og to barn

Jørund er i dag gift, og har to barn sammen med kona Agnes Mjålseth (53). Jørund har levd som mann med funksjonelle ben hele sitt liv, helt til han en dag ikke orket mer. Han bestemte seg for å bestille en rullestol på finn.no.

Agnes lurte på om dette var noe seksuelt, kanskje en fetish.

– Jeg vet ikke. Kanskje det, svarte Jørund.

Etter hvert begynte han å bestille damesko på nettet også. Da begynte Agnes å lure, og hun spurte Jørund om han hadde prøvd kjolene hennes også.

– Ja, det har jeg, svarte Jørund.

Agnes reagerte først med sjokk og vantro, før hun senere ble sint. Hun følte seg lurt. Agnes sier hun er hundre prosent tiltrukket til menn. Men nå ville plutselige kjæresten hennes bli kvinne.

For Agnes har det vært en tøff reise. Hun sier hun har forsøkt å forlate Jørund to ganger i fortvilelse og sorg. Men hun var for glad i ham, og gikk derfor tilbake. Agnes sier Jørund er hennes beste venn, hennes kjæreste, og far til hennes barn. Hun vil heller at han skal leve som en lykkelig kvinne enn som en ulykkelig mann.

Vil skifte kjønn

I sommer fant Jørund ut at det ikke var nok å kle seg som kvinne. Han begynte derfor å ta hormoner, testosteron-dempende, og østrogen. Dette kan gi ham større bryster, lysere stemme, kraftigere hår, og finere hud, skriver VG.

VGs journalist spør om Jørund ønsker å operere bort kjønnsorganet sitt.

– Ja, slik det ser ut nå, så vil jeg nok det, svarer Jørund.

Jørund sier han har fått positive reaksjoner fra familien. Moren hans sier hun føler hun har fått datteren hun alltid har ønsket seg, og hans to sønner er også begge positive til livsstilen hans.

Når VG spør Jørund om han ville tatt terapi for å få bort BID-lidelsen, så svarer Jørund «Nei».

– Om jeg skulle ønsket de gikk bort, så ville jeg ikke anerkjent meg selv for den jeg er, sier Jørund. BID har vært en del av livet mitt så lenge at det er blitt en del av personligheten min.

Du kan lese VG’s intervju med Jørund Viktoria Alme her.

Nei til normalisering av sminke for menn

mest lest