Israel ut mot Barth Eide

Avatar photo
Benjamin Bringsås
Journalist
Publisert 4. november 2023 | 17:23

Israels utenriksminister Eli Cohen gir skarp kritikk til Norges utenriksminister, Espen Barth Eide (AP) på X.

Misnøyen til Cohen kommer som følge av en uttalelse fra Barth Eide i Aftenposten.

I kronikken meddelte Barth Eide bekymring for at jøder i Norge kunne føle seg utrygge på grunn av Israels handlinger i Gaza.

– Vi kan aldri tolerere at jøder i Norge skal føle seg utrygge på grunn av Israels handlinger i Gaza, skrev den norske utenriksministeren.

Uttalelsen fikk Eli Cohen til å reagerer. Fredag kveld tok han til X for å ta til motmæle.

Uttalelsene blir kontant avvist av Cohen, som understreker at ansvaret for sikkerheten til norske jødiske borgere hviler på norske myndigheter.

– Det hviler på norske myndigheter et ansvar for å sørge for deres sikkerhet, kjempe mot antisemittisme i landet og håndheve planer for å bekjempe antisemittisme. Det regjeringen er forpliktet til å gjøre på en måte som tydelig formidler deres engasjement, skrev Cohen.

Les også: Israel: Gaza by er omringet

I Aftenposten-kronikken oppfordret Barth Eide israelere og palestinere til å gjenoppta forhandlingene etter at konflikten var over. Videre listet han opp tre viktige prioriteter for Norge: å stoppe krigen, sikre humanitær hjelp til Gaza’s sivile befolkning, og evakuere norske borgere fra området.

Barth Eide uttrykte også bekymring for at Israels militæraksjoner hadde gått for langt.

Det vil Anti-Defamation League (ADL) ha en unnskyldning for.

ADL er menneskerettighetsorganisasjon basert i New York. Nå krever de en unnskyldning fra Barth Eide, melder den israelske avisen Ha’aretz.

– Årsaken til antisemittisme er antisemitter. Israels handlinger er et påskudd for deres hat, ikke årsaken, heter det i en uttalelse fra ADL.

Les også: Skjer i europeiske moskeer nå: Krigserklæringer og hatprat mot jøder

Utenriksdepartementet har svart på kritikken fra Cohen ved å forsikre om at de tar sikkerheten til alle borgere på alvor, inkludert den jødiske minoriteten.

Espen Barth Eide svarer at antisemittisme selvsagt er uakseptabelt.

– Vi tar sikkerheten til alle våre innbyggere svært alvorlig, og øker sikkerheten rundt vår jødiske minoritet. Jonas Gahr Støre har vært tydelig: Antisemittisme er uakseptabelt, og vi er forpliktet til å bekjempe det i enhver form.

mest lest