Godkjenner blodhevn

Avatar photo
Helge Lurås
Ansvarlig redaktør
Publisert 5. januar 2024 | 13:01

Det er presidenten i Tsjetsjenia Ramzan Kadyrov som angivelig har tatt til orde for dette i et møte sjefer i politiet og nasjonalgarden rett før nyttår.

– Vi har alltid hatt det slik … hvis vi ikke fant den skyldige, kunngjorde vi hevn på hans bror, hans far. Vi vil ta hevn på dem for deres slektning, skal han ha sagt.

 Det er VG som har plukket opp saken fra Agenstvo og Radio Svoboda på Telegram.

– Nære slektninger bør vite hva en representant for familien deres gjør og ta ansvar for ham, heter det videre fra presidenten.

Blodhevn har lenge vært praktisert i Kaukasusområdet der republikken Tsjetsjenia. Republikken er fortsatt del av Russland etter å ha kjempet en nytteløs frigjøringskrig på 1990-tallet.

Blodhevn, også kjent som «feide» eller «blodskam,» er en praksis der enkeltpersoner eller familier forsøker å gjenopprette sin ære eller rettferdighet ved å hevne en tidligere urett eller krenkelse begått mot dem eller deres nærmeste. Praksisen varierer fra kultur til kultur og kan ha forskjellige grunner og regler, men den involverer ofte voldsomme handlinger eller trusler om vold mot de antatte gjerningsmennene eller deres familier.

I Tsjetsjenia og andre deler av Kaukasus-regionen har blodhevnhistorien dype røtter, og praksisen har vært en del av den lokale kulturen i mange århundrer. Årsakene til blodhevn i Tsjetsjenia kan variere, men det kan være knyttet til æreskrenkelser, drap, vold, eller andre alvorlige forbrytelser. Når en slik hendelse inntreffer, forventes det at offerets familie eller stamme tar affære for å gjenopprette æren og rettferdigheten.

I september publiserte presidenten en video av sin sønn Adam på 15 år som julte opp en arrestant, Nikita Zjuravel, som skal ha brent koranen.

Kadyrov er regnet som en lojal støttespiller for Vladimir Putin. Han har blant annet stilt soldater til disposisjon i krigen i Ukraina.

I Norge bor det omlag 10.000 personer av tsjetsjensk avstamning.

mest lest