Den tidligere Sp-nestlederen og statsråden Ola Borten Moe sier han advarte internt i regjeringen han var del av mot politikken som ble ført. Han frykter at Europa avindustrialiseres, og at det kommer et folkelig opprør.
I fjor sommer gikk Ola Borten Moe av både som statsråd for forskning og høyere utdanning og nestleder i Senterpartiet på bakgrunn av aksjeskandalen.
Til Dagbladet sier Moe nå at han advarte kollegene kraftig internt mot en klimapolitikk han beskriver som «totalt urealistisk» og med praktiske konsekvensene som er «dyre og dårlige».
– Nå er jeg ute av regjering og kan snakke fritt. Skal Norge nå klimamålene vi har satt oss er det ett eneste realistisk alternativ: Vi må slutte å produsere ting, ta ned forbruket og sette hele økonomien i resesjon. Dette er skadelig politikk som jeg advarte sterkt mot til mine regjeringskolleger, sier Borten Moe til avisen.
Han viser til målene om at Norge og Europa skal være klimanøytrale i 2050 og allerede i 2030 ha kuttet 55 prosent av utslippene fra referanseåret 1990.
Les også: Kvinne knivdrept i Bergen – hennes barn varslet politiet
– Jeg tar klima på alvor, men du kan ikke vedta mål som det ikke fins teknologiske, økonomiske eller naturgitte forutsetninger for. Historien som er solgt inn i Norge og Europa om at man både skal ha velferdsvekst og nå klimamålene samtidig, er helt feil, sier han til Dagbladet.
Den tidligere Sp-nestlederen ønsker seg også en etisk diskusjon om hvordan verden bruker ressursene på å løse et globalt problem.
– I Norge er det blitt et moralsk imperativ å ikke bruke kvoter og fleksible mekanismer. Jeg skjønner ikke hvorfor det er riktig å gjøre noe som er dyrt og dårlig i Norge, hvis du kan få 10-20 ganger effekt med de samme pengene andre steder i verden.
Moe trekker frem busskaoset i Oslo de siste ukene som et eksempel:
– Elbussene som ikke tåler kulda i Oslo er et godt eksempel på galskap satt i system, der man setter politiske mål uten at det er teknologisk mulig. Norge kan ta seg råd til det fordi vi har så mye oljepenger, og det virker som folk har sluttet å bry seg om at samfunnet kaster bort penger på ko-ko-prosjekter, sier Moe til Dagbladet.
Han mener et annet konkret eksempel på noe som er «skadelig politikk», er regjeringens ambisjon om å produsere grønn hydrogen med strøm vi ikke har.
– Hydrogensatsingen fra i fjor er et eksempel på skadelig politikk. Vi må prioritere hardere i Norge framover. Vi har flere eldre, for mange på trygd, høye skatter og en svært stor offentlig sektor. Festen er over. Nå må vi frigjøre penger og folk til forsvar og beredskap. Dette er de viktigste oppgavene nå.
Den avgåtte statsråden tror politikken som føres i Europa gjør at vi går en bekmørk fremtid i møte.
EU og USA var jevnstore økonomier etter finanskrisen. I dag er USA over 30 prosent større og har langt sterkere vekst. Inflasjonen har gått ned i USA mens den i langt større grad biter seg fast i EU på tross av mangel på økonomisk vekst.
– Europa har i stor grad politisk vedtatt inflasjon. Energien er dyrere på grunn av klimatiltak og man murer seg inne med tollmurer og avgifter. Det er et politisk ønske at ting skal bli dyrt i Europa. Det er villet politikk, slår Borten Moe fast overfor Dagbladet.
– Klimamålene er totalt urealistiske og ødeleggende for økonomien. Og før eller senere kommer virkeligheten og banker på døra og sier «titt tei, her er jeg».