Russiske avlytting skjedde etter en feil

Avatar photo
Olav Kvilhaug
Journalist
Publisert 5. mars 2024 | 11:55

En av deltakerne på det tyske flyvåpenets samtale om Ukraina-krige, som ble avlyttet av Russland, hadde deltatt via en usikret linje.

Det sier Tysklands forsvarsminister Boris Pistorius på en pressekonferanse tirsdag, ifølge Reuters.

Russiske medier publiserte forrige uke en lydopptak av et møte mellom ledende tyske militæroffiserer, holdt via Webex, der de diskuterte våpen til Ukraina og en mulig angrep fra Kyiv på Krim-broen.

Pistorius uttalte at det var sannsynlig at Russland hadde avlyttet den militære samtalen gjennom omfattende overvåkning, ikke gjennom en spion eller målrettet overvåkning. Bruken av WebEx for samtalen var godkjent.

Den spesifikke deltakeren hadde ringt inn fra Singapore, der en luftfartsmesse fant sted. Slike arrangementer tiltrekker høytstående europeiske militære tjenestemenn, og gjør det til et mål for russiske sikkerhetstjenester.

Les også: Storbritannia presser Tyskland til å sende Taurus-missiler til Ukraina

Pistorius påpekte at Tyskland ville ta tekniske og organisatoriske tiltak for å sikre at en slik hendelse ikke ville skje igjen.

Forsvarsministeren sier at han har kontaktet allierte land etter sikkerhetsbruddet og ble forsikret om at tilliten til Tyskland ikke var svekket.

mest lest