Foreldre til Drammens ordfører: – Barna våre er livredde

Avatar photo
Olav Kvilhaug
Journalist
Publisert 6. september 2023 | 08:49

I Drammen har en gruppe på 88 foreldre gått sammen om å sende en e-post til ordføreren.

Det skjer etter at flere barn skal ha blitt utsatt for knivran, vold og trusler, skriver Drammens Tidende.

«Kjære ordfører. Vi er en stor gruppe foreldre som prøver å nå ut til deg som ordfører, samt dere politikere i Drammen kommunestyre i en fryktelig vanskelig og fullstendig uholdbar situasjon», slik åpner e-posten som i tillegg til ordfører Monica Myrvold Berg også har gått ut til flere sentrale politikere.

I e-posten beskriver foreldrene en situasjon der en stor guttegjeng i drammensområdet har «terrorisert barn og ungdom i nærområdet».

De beskriver mindreårige som skal ha blitt utsatt for knivran, trusler og til dels grov vold.

Ifølge avisen er det 88 foreldre som har sitt navn på e-posten som ble sendt ut like før midnatt søndag.

Ingen av foreldrene vil ha navnet sitt offentlig – dette i frykt for at deres egne barn da kan bli utsatt for hevnaksjoner.

Les også: Slår alarm om vold i skolene i Drammen: – Null respekt for medelever og ansatte

I brevet utfordrer de kommunens folkevalgte til å forstå alvoret, ta affære og kreve handling.

Geir Oustorp, leder for forebyggende enhet i politiet, forteller til avisen at det som kommer fram i brevet gjenspeiler kjente problemer i byen.

– Vi har noen utfordringer med 2007-gutter, og vi har mange saker under etterforskning. Flere saker kommer også til å havne i retten på grunn av alvorlighetsgraden, sier han.

Oustorp påpeker at politiet prioriterer disse utfordringene høyt:

– Det er trist at de føler at de ikke får noe hjelp fra politiet. Vi holder på hver dag med dette miljøet, og skjønner at folk er redde og forbannet. Det er en holdning som vi ikke ønsker å ha i byen vår, og vi samarbeider med Drammen kommune om dette.

Ulf Erik Knudsen (Frp) har også lest e-posten fra de fortvilte foreldrene, og sier til avisen at han forstår godt at de reagerer.

– Dette er oppsiktsvekkende, og jeg tok umiddelbart kontakt med dem. Det er jo kjent at det er gjengproblematikk i byen, men jeg hadde håpet politiet kunne vært mer på, sier Knudsen til Drammens Tidende.

Les også: Rektor ble truet med lynsjing etter «bønnenekt» i Drammen: – Jeg har fått enormt med sjikane og hets (+)

HRS har snakket med en av foreldrene som har signert e-posten. 

Hun sier til avisen at situasjonen er fortvilende, og at verken hennes barn eller venner av barnet tør å dra inn til Drammen lenger.

– For vår del var det slutt da «Anders» ble truet av gjengen da han var på vei til kulturskolen. Kulturskolen er et fantastisk tilbud for ungene, der de kan holde på med musikk, teater og masse annet, men gåturen fra Strømsø Torg og de få hundre meterne bort til Union er ikke trygg. «Anders» ble truet til å gi fra seg AirPods. Nå nekter han å ta bussen til sentrum og må kjøres til døra, forteller moren.

– «Anders» slapp tross alt billig unna. Det er mange som har opplevd verre. De går med kniv og de både truer med juling og gir juling. Det virker som de er helt uten både kontroll og empati, legger hun til.

Da Frp og Høyre foreslo en handlingsplan mot vold og bråk i Drammens-skolen, ble de nedstemt. 

mest lest