Trettebergstuen kan ikke stilles for riksrett

Avatar photo
Olav Kvilhaug
Journalist
Publisert 6. september 2023 | 10:42

Trettebergstuen-saken må oversendes sivil påtalemyndighet, mener Stortingets jurister.

Det var før sommeren at Kontroll- og konstitusjonskomiteen ba Stortingets konstitusjonelle avdeling om råd for hvordan de skal håndtere Trettebergstuen-saken videre.

Bakgrunnen var en henvendelse fra jussprofessor Eirik Holmøyvik ved Universitetet i Bergen. Holmøyvik har argumentert for at Trettebergstuen bør etterforskes, skriver NRK.

Holmøyvik, som er professor ved Juridisk fakultet på Universitetet i Bergen, mener denne overtredelsen kan regnes som en straffbar tjenestefeil etter paragraf 171 i straffeloven, og at det ikke bare er en bagatell.

– Skal vi ha tillit til politikere, så kan det ikke være noe særbehandling. De må behandles etter samme regler som alle andre, sa Holmøyvik i sommer.

Anette Trettebergstuen trakk seg som kulturminister etter å ha utnevnt to venner, og foreslått en tredje, til ulike betalte verv. Dette dreier seg om saker knyttet til Renate Larsen, Bård Nylund og Tina Stigler.

– Jeg har ikke vært klar over at når man er inhabil kan man heller ikke foreslå personer til et verv, sa Trettebergstuen da hun trakk seg som kulturminister.

«Basert på det foreliggende faktum synes det klart at forholdene den aktuelle henvendelsen gjelder, ikke kan påtales ved riksrett. Komiteen kan derfor avvise saken direkte i medhold av Stortingets forretningsorden § 15 tredje ledd første punktum, og skal i så fall i henhold til ordlyden i fo. oversende henvendelsen til rette påtalemyndighet. Dette er en prosedyreregel, og en slik oversendelse gir ikke uttrykk for at komiteen har tatt stilling til hvorvidt forholdet kan eller bør straffeforfølges av påtalemyndigheten. Komiteen trenger da ikke gi innstilling til Stortinget» skriver juristene i brevet til Kontroll- og konstitusjonskomiteen.

mest lest