Beslutningen er et nederlag for Vesten og USA: – En «fiendtlig handling»

Avatar photo
Olav Kvilhaug
Journalist
Publisert 6. oktober 2022 | 01:59

Vladimir Putins visestatsminister, Alexander Novak, skal ha spilt en nøkkelrolle for å få de ikke-vestlige oljeproduserende landene til å kutte produksjonen.

Opec+, oljekartellet bestående av de fleste ikke-vestlige oljeproduserende landene, er enige om å kutte i produksjonen for å hindre ytterligere prisfall.

En av deltakerne på møtet i Wien var Russlands visestatsminister Alexander Novak. Han har spilt en nøkkelrolle for å få landene til å samarbeide om produksjonskutt, Ifølge New York Times. 

Beslutningen er et nederlag for Vesten og USA. USAs president, Joe Biden, har den siste uka forsøkt å overbevise de oljeproduserende landene i Midtøsten – ledet av Saudi-Arabia – om å fortsette å holde en høye produksjon for å unngå at oljeprisene skal stige drastisk.

Bidens nasjonale sikkerhetsrådgiver, Jake Sullivan, og sjef for USAs nasjonale økonomiske råd (NEC), Brian Deese, i en felles utalelse:

– Presidenten er skuffet over den kortsiktige beslutningen til Opec+ om å kutte produksjonskvotene mens den globale økonomien sliter med de negative konsekvensene av Putins invasjon av Ukraina. I en tid hvor det å opprettholde den globale energitilgangen har overordnet betydning, så vil denne beslutningen ha de største negative konsekvensene for lav- og middelsinntektland som allerede sliter med økte energipriser.

– Dagens kunngjøring en påminnelse om hvorfor det er så kritisk at USA reduserer sin avhengighet av utenlandske kilder til fossile brensler.

Les også: På tide med handling: Eksplosjonene i Østersjøen er et tydelig signal til Norge (+)

Beslutningen kommer også bare tre måneder etter at Biden besøkte Saudi-Arabia i et forsøk på å bedre forholdet til landet, skriver Børsen.

Mandag før møtet i Wien sendte Det hvite hus noen talepunkter til det amerikanske finansdepartementet. Ifølge CNN beskrev disse talepunktene et produksjonskutt som en «total katastrofe» og advarte om at det kunne bli tolket som en «fiendtlig handling».

Det hvite hus «har krampe og panikk», sa en amerikansk tjenestemann.

For Biden kunne ikke et dramatisk kutt i oljeproduksjonen komme på et verre tidspunkt. Administrasjonen har i flere måneder engasjert seg i en intensiv innenriks- og utenrikspolitisk innsats for å dempe skyhøye energipriser i kjølvannet av Russlands invasjon av Ukraina.

Men med bare en måned igjen til det kritiske mellomvalget har amerikanske bensinpriser begynt å krype opp igjen, og utgjør en politisk risiko Det hvite hus desperat prøver å unngå.

Om atomtrusselen og sjansene for at Putin styrtes i et kupp

mest lest