Populær norsk kristenleder ser endetidstegn

Avatar photo
Helge Lurås
Ansvarlig redaktør
Publisert 7. mars 2024 | 22:08

«Uroen i Midtøsten er en del av jordens undergang. Det tror et betydelig antall religiøse,» skriver TV 2.

De har trukket frem Bjarte Ystebø (45). Han var mangeårig redaktør av den kristne avisa Norge IDAG, men trakk seg i 2022 etter å ha tapt en internt maktkamp,

Ystebø har en betydelig følgerskare og driver Oslo Symposium, en konferanse for konservativ verdidebatt. 

Bjarte Ystebø er ifølge TV 2 «en av få kristne ledere i Norge som åpent vil fortelle at han tror vi lever i endetiden.»

Det aller viktigste tegnet på at endetiden nærmer seg, er ifølge Ystebø gjenopprettelsen av staten Israel.

– At flere nasjoner i verden samler seg mot Israel som en felles fiende er et veldig typisk endetidstegn, sier Ystebø til TV 2 med henvisning til Bibelen.

Blant evangelikalske kristne i USA er dommedagsforestillingene nokså levende og utbredt. Det regnes å være mer enn 50 millioner evangelikalske i USA.

– Dommedagsteorier er fortellinger om endetiden og hva som skal skje i tiden rett før verden går under, forklarer professor Liv Ingeborg Lied ved Meninghetsfakultetet.

Både Bibelen, Toraen og Koranen forteller om dommedagstegn, ødeleggelsene som vil følge og hva som skal skje etterpå, ifølge Lied.

– Historiene ender ofte med himmel og paradis, eller en slags straffesituasjon. Helvete, om du vil, sier Lied.

I en podkast med iNyheter har Dagen-redaktør Vebjørn Selbekk sagt at han tror «på hele pakka» av bibelske forestillinger.

Les også: Vebjørn Selbekk om sin kristne tro: – Ja, jeg tror på bibelen. På «hele pakka»

– Hva er troen for deg i dag? ble Selbekk spurt.

– For meg er troen det viktigste i livet mitt. Jeg tror på «de greiene her». På hele pakka. For meg er det veldig, veldig viktig.

– Når du sier at du tror på hele pakken, da tror du på bibelen?

– Ja, jeg tror på bibelen. Jeg tror på Jesus, at han døde for mine synder, at han sto opp fra de døde. Jeg tror på frelse, på evig liv. På alt dette her.

– Inkludert på Jesu gjenkomst? spør Lurås.

– Ja, på hele pakka. Det er jo en trosbekjennelse i kirken. Og tror på alt dette.

ChatGPT beskriver kristendommens endetidsspådommer på denne måten:

Kristendommens spådommer om endetiden, ofte referert til som eskatologi, er et komplekst og mangefasettert emne som involverer ulike synspunkter og tolkninger. Disse spådommene er i stor grad basert på Bibelens tekster, særlig de som finnes i Det nye testamente. Her er noen nøkkelkomponenter i kristen eskatologi:

  1. Tegn på endetiden: Det er flere skriftsteder som beskriver tegn som vil foregå endetiden. Dette inkluderer krig, sult, pest, naturkatastrofer, og moralsk forfall. Disse er ofte tolket som forvarsler om at endetiden nærmer seg.
  2. Antikristen: Mange kristne tradisjoner snakker om fremveksten av en figur kjent som Antikristen. Denne personen er beskrevet som en maktfull leder som vil forføre mange og fremme ondskap før Kristi gjenkomst.
  3. Den store trengsel: En periode med stor lidelse og prøvelser blir ofte omtalt. Denne perioden, kjent som «den store trengsel», er tenkt å være en tid med ekstrem vanskelighet og forfølgelse av kristne.
  4. Gjenkomsten av Jesus Kristus: Et sentralt element i kristen eskatologi er troen på at Jesus Kristus vil returnere til Jorden. Denne hendelsen, ofte kalt Den annen komme, forventes å bringe med seg dommens dag og opprettelsen av Guds rike.
  5. Dommedag: På dommedagen vil, ifølge kristen tro, alle døde bli oppreist og sammen med de levende bli dømt av Gud. De rettferdige vil bli belønnet med evig liv i himmelen, mens de ugudelige vil bli straffet.
  6. Det nye Jerusalem og et nytt himmel og en ny jord: I Johannes’ åpenbaring beskrives en ny himmel og en ny jord, hvor Gud vil bo sammen med menneskene i en evig, perfekt tilværelse kjent som Det nye Jerusalem.

mest lest