– En etterretnings-katastrofe av dimensjoner

Avatar photo
Publisert 7. oktober 2023 | 18:12

Redaktør i den kristne avisa Dagen Vebjørn Selbekk er i sjokk over Hamas-angrepene mot Israel lørdag morgen.

Til Nettavisen beskriver han Hamas’ aksjon som «ren og skjær terrorisme».

Selbekk mener de pågående angrepene mot Israel har avdekket store svakheter i landets sikkerhetsstruktur.

– Dette er en etterretningskatastrofe av dimensjoner, sier han.

Han tror folket i Israel vil samle seg mot den ytre fienden i første omgang, men at folket på sikt vil kreve svar fra myndighetene på hvordan de kunne la et slikt angrip skje.

– Vi ser at Hamas tar seg inn i Israel fra sjøen og gjennom tunneler i bakken. Israels territorium blir infiltrert. Det er sannsynlig at israelerne vil samle seg mot den ytre fienden i første omgang, som er Hamas. Men så vil folket etter hvert kreve svar fra myndighetene, om hvordan de kunne la dette skje, sier redaktøren til Nettavisen.

Selbekk mistenker at Israels sikkerhetsstruktur kan ha blitt svekket av uroen som har preget landet gjennom hele 2023. Han viser til protestene mot rettsreformen som skulle gi mer makt til politikerne og mindre makt til domstolene i landet.

Reformen utløste kaos og polarisering i det israelske samfunnet, og som fikk hundrevis av israelere til å ta til gatene i protest.

Tidligere i dag erklærte det israelske forsvaret krigstilstand etter at landet ble angrepet av tusenvis av raketter i regi av terrorgruppen Hamas.

Minst 100 er drept og over 800 er skadet på israelsk side, og minst 196 er drept i et mot-angrep utført av Israel mot Gaza-stripen.

mest lest