Betaler skatt med stolthet: – Flinkeste i Norge på å trikse seg til lav skatt

Avatar photo
Olav Kvilhaug
Journalist
Publisert 8. januar 2023 | 10:30

Hotellkongen Petter Stordalen mener skatten skal betales med glede, og har refset investorer for å være et «hylekor» når de har kritisert det norske skattenivået.

Selv om Stordalen er kritisk til rikinger som pakker koffertene og flytter til kontinentet, er han en av de aller ivrigste på å unngå skatt – helt innenfor det norske skattesystemet, skriver Nettavisen.

– Jeg opplever at skattetrykket i Norge er fornuftig og det gjør at jeg mener vi bør betale vår skatt med stolthet, sa han til VG.

Gjennom Strawberry Group, har Stordalen 11 ulike selskaper innenfor eiendom, finans, hotell og kunst. Med med en formue på 28 milliarder kroner er han Norges tiende rikeste.

Stordalens formue på 28 milliarder kroner, førte imidlertid til kun 6,2 millioner kroner i skatt i 2021, i følge Nettavisen.

Les også: Norsk milliardær har flyttet til Sverige av skattemessige årsaker: – Bedre enn Sveits

Men Stordalen har ikke fått en så lav skatteregning helt uten videre. Det er først ved å gjøre en rekke grep for å unngå å betale skatt.

– Petter Stordalen påstår for eksempel at han betaler sin skatt med glede, men det kan virke som om gleden kommer fra å minimere skattebetalingen, skriver NHH-forsker Ole-Andreas Elvik Næss som har gjennomgått Stordalens forretningsimperium.

Stordalen og selskapene hans i Strawberry-gruppen har gått til sak mot Skatteetaten, som mener Stordalen har omgått skatt.

Fredag 6. januar kunne Estate Nyheter melde at Stordalen tapte søksmålet mot Skattetaten, og mister dermed 310 millioner kroner i skattefradrag.

– Det er helt sykt. Det høres ut som Petter Stordalen burde seg seg i speilet. Han er en av de flinkeste i Norge på å trikse til seg lav skatt, innenfor regelverket, men utenfor folkeskikk, sier nestleder i Rødt og samfunnsøkonom Marie Sneve Martniussen til Nettavisen.

Flere andre milliardærer i Norge slipper også å betale mye skatt, fordi selskapet ikke er på børsen. Dermed blir verdiene vurdert langt lavere, ettersom det ikke er det frie markedet som setter prisen.

Utflytting til Sveits fortsetter: Barnehagemillionær flytter til samme resort som Røkke

mest lest