Ukraina forventer russisk offensiv snart – men ingen vet hvor eller når

Avatar photo
Olav Kvilhaug
Journalist
Publisert 8. februar 2023 | 01:36

I Ukraina svirrer ryktene om at en stor russisk offensiv snart kan komme – kanskje i forbindelse med ettårsdagen for invasjonen 24. februar.

En stor russisk offensiv i Ukraina er i gang. Den politiske og militære ledelsen i Ukraina gjentar dette gang på gang.

Men de store spørsmålene er hvor og når.

Det er flere forslag til hvor og når offensiven kommer. Vil det være fra øst eller sør? Og vil det skje om noen dager, eller venter russerne på årsdagen for invasjonen, 24. februar?

Tirsdag morgen kunngjorde den ukrainske generalstaben på Facebook at det har vært russiske angrep de siste 24 timene på fire steder i Donetsk-regionen og ett område lenger nord i Kharkiv-regionen.

Det har igjen vært kamper rundt byen Bakhmut i Donetsk, som russerne hardnakket har brukt mye krefter og tid på å kontrollere – men hvor ukrainske tropper fortsatt kjemper.

– Denne uken har de russiske okkupasjonsstyrkene brukt all sin innsats på å bryte våre forsvarslinjer og omringe Bakhmut, samt å starte en sterk offensiv i Lyman-området, sa viseforsvarsminister Anna Maljar lørdag, ifølge Financial Times.

Andre ukrainske toppembetsmenn har imidlertid advart om at de harde kampene om Bakhmut kan være et forsøk på å binde opp ukrainske tropper akkurat der – og at den store offensiven kan komme andre steder.

Les også: Den tsjetsjenske lederen gjør narr av Polen: – Kampen mot satanisme bør fortsette i hele Europa

Serhij Hajdaj, som er guvernør i Luhansk-regionen nord for Donetsk er overbevist om, at den russiske offensiv vil komme i hans region – og at den vil komme snart.

Paradoksalt nok begrunner han det med at det russiske bombardementet av området ikke lenger er like massivt som før:

– De bruker ammunisjonen på en annen måte enn før. Det er ikke lenger kontinuerlig beskytning. De har sakte begynt å spare på det for å gjøre seg klare for en stor offensiv, sier guvernøren.

– Vi ser at flere og flere russiske soldater og mer og mer militært utstyr blir sendt i vår retning, sier han.

Men den ukrainske toppledelsen frykter ikke bare en offensiv i de østlige regionene Donetsk og Luhansk. Ifølge avtroppende forsvarsminister Oleksij Reznikov gjøres det også forberedelser for at den russiske offensiven skal komme sørfra.

Enten fra havnebyen Mariupol, som russerne erobret etter harde kamper, eller fra Zaporizhzhya lenger mot nordvest.

– Drømmen deres er å utvide landkorridoren til Krim slik at de kan fortsette å bringe forsyninger, sier Reznikov til Ukrainska Pravda.

Det er også flere forslag til når russerne vil sette i gang en storoffensiv.

Luhansk-guvernør Serhiy Hajdaj sa søndag at den russiske offensiven kan komme når som helst etter 15. februar.

Les også: Ukraina har fått nye raketter – lover å ikke bruke dem mot russisk territorium

Forsvarsminister Oleksij Reznikov sa på en pressekonferanse i helgen at offensiven godt kan komme i forbindelse med ettårsdagen for krigens start 24. februar.

– Russerne liker den slags symbolikk, sa han.

Mens det er usikkerhet og uenighet om mulige datoer for en russisk offensiv, er de fleste ukrainske kilder enige om en ting – at russerne snart vil starte sin offensiv.

Dette må skje før Ukraina får alle vestlige stridsvogner og langtrekkende våpen som nettopp er donert klare til bruk ved fronten.

Russiske forsterkninger strømmer inn i Øst-Ukraina

mest lest