KD nekter NTNU utvidet bruk av kjønnsdiskriminering: – Vi er skuffet, svarer prorektor

Avatar photo
Publisert 8. februar 2024 | 18:22

NTNU ønsker å beholde kjønnspoengene for 32 studier samtidig som de legger til syv nye for kvinner og ett for menn. Det får de ikke lov til, har Kunnskapsdepartementet bestemt.

I en orientering fra Kunnskapsdepartementet (KD) fremkommer det nå at NTNU fra høsten av kun får gi kvinner tilleggspoeng ved 12 studier (tidligere 32) mens menn får tilleggspoeng ved to studier.

Kjønnspoeng innebærer at man får ekstra poeng når man søker seg inn til en utdanning, og dermed en høyere poengsum totalt i opptaket. Målet med ordningen er å rekruttere flere av et kjønn til en utdanning. Det er hovedsaklig kvinner som får slike poeng.

Praksisen er omstridt, og innebærer direkte diskriminering på grunnlag av kjønn.

– Vi er skuffet. Til studieåret 2025–2026 vil vi søke om kjønnspoeng på nytt der vi mener det er et godt virkemiddel for å oppnå bedre kjønnsbalanse og hvor det kan begrunnes innenfor loven, sier prorektor Marit Reitan til VG.

I januar sendte KD ut et rundskriv om forskrift om opptak til høyere utdanning til alle universiteter og høyskoler:

«Kjønnspoeng er omdiskutert fordi man gir ett kjønn en fordel som det andre kjønnet ikke har. Det kan resultere i at en søker som har fått kjønnspoeng, kommer inn på et studium på bekostning av en søker fra det overrepresenterte kjønnet som har bedre karakterer. Dette kan på individuelt plan oppfattes som urettferdig», heter det i rundskrivet.

Overfor VG legger departmentet til at tilleggspoeng gir ett kjønn en særlig fordel, og det må derfor foreligge sterke grunner og behov for å kunne bruke slike tiltak.

I fjor sommer skrev iNyheter om at flere studenter ved NTNU har byttet juridisk kjønn til kvinne for å få ekstrapoeng.

– Det er cirka like lett som å bytte mobilabonnement, uttalte en av disse elevene til Finansavisen.

Høsten 2023 var poenggrensen på 68,4 poeng for å komme inn på studiet «Industriell økonomi og teknologiledelse» (Indøk) ved NTNU. En elev på dette studiet som Finansavisen snakket med, hadde 69,5 poeng når kjønnspoengene var regnet med. Det gjorde at vedkommende landet 0,1 poeng over poenggrensen. Det juridiske kjønnsskiftet var altså i dette tilfellet avgjørende for at han fikk tilbud om studieplass.

I høst ble det klart at man hadde «oppnådd kjønnsbalanse» og at de ekstra kvinne-poengene vil bli fjernet. Dette studieåret utgjør kvinnene 62,6 prosent av studentmassen ved Indøk.

mest lest