Fikk sin lovlig kjøpte vin beslaglagt av Vinmonopolet

Avatar photo
Benjamin Bringsås
Journalist
Publisert 8. mars 2024 | 21:48

MIFFs organisasjonssekretær Kjetil Ravn Hansen hadde bestilt, betalt og reservert den israelske vinen fra Golan. Da han skulle hente den ble den imidlertid nektet utsendt.

Torsdag 7. mars frarådet regjeringen handel og næringsvirksomhet med israelske bosetninger.

– Norge har i mange år vært tydelige på at bosettingspolitikken på Vestbredden, inkludert Øst- Jerusalem, er i strid med folkeretten, herunder humanitærretten og menneskerettighetene, og undergraver muligheten for en fremtidig palestinsk stat og en fredelig løsning på konflikten, sa utenriksminister Espen Barth Eide i en pressemelding.

Frarådingen kommer på bakgrunn av det regjeringen omtaler som «Israels folkerettsstridige bosettingspolitikk, som har blitt intensivert i løpet av det siste året, samt nye bosettingsutvidelser og økt bosettervold mot palestinerne».

– Norsk næringsliv har bedt om veiledende retningslinjer fra norske myndigheter. Med denne presiseringen gjør vi det tydelig at norsk næringsliv bør være oppmerksomme på at de, gjennom økonomisk eller finansielle aktivitet i de folkerettsstridige israelske bosettingene, risikerer å bidra til brudd på internasjonal humanitærrett eller menneskerettighetene, sa Eide videre.

Samme dag avholdt Vinmonopolet et ekstraordinært styremøte der det ble besluttet å ikke lenger selge vin produsert på Golanhøydene eller Judea og Samaria.

– Vinmonopolet legger regjeringens tydelige fraråding til grunn, og Vinmonopolets styre har fredag morgen besluttet å stanse distribusjon og salg av produkter fra israelske bosettinger, med umiddelbar virkning, sier Elisabeth Hunter, administrerende direktør i Vinmonopolet i en pressemelding

Kontrer regjeringens påstander

– Drift av næringsliv på Vestbredden med tillatelse av israelske myndigheter er fullt lovlig etter folkeretten, slik det er blitt slått fast i Storbritannias Høyesterett i Richardson v DPP [2014] UKSC 8 og av Cour d’Appel de Versailles in AFPS v Alstom, skriver organisasjonen på sine nettsider.

MIFF (Med Israel for Fred) understreker at næringslivet på Vestbredden skaper arbeidsplasser for titusener av palestinere, med lønninger som er flere ganger høyere enn det som tilbys av tilsvarende arbeid hos palestinske arbeidsgivere.

– Folkeretten forbyr ikke handel med varer produsert i bosetninger. Vanlige praksis av vestlige land viser at det ikke er noe grunnlag i folkeretten for å forby økonomisk aktivitet i okkuperte områder. Avgjørelser ved flere europeiske domstoler bekrefter det samme.

Videre trekker organisasjonen frem at dette gjelder selskaper som Siemens, Credit Agricole, BNP Paribas, Stander, Vodafone, Renault og Turkish Airlines, som alle er selskap som også er aktive innen utvinning av naturressurser og utvikling av infrastruktur. Selv Telenor hadde i 2017 et datterselskap som leverte mobil- og internettjenester til bosettere, forklarer MIFF.

Nektet å utlevere vinen

Dagen etter Vinmonopolets beslutning møtte MIFF sin organisasjonssekretær opp på et vinmonopol for å hente en vin fra Golan.

Dagen før hadde vinmonopolet.no opplyst at vinen var på lager i butikken, og Ravn Hansen hadde reservert vinen.

Samme dag som han dro for å hente vinen fikk han melding om at den kan hentes, men bare få timer etter nektet imidlertid Vinmonopolets kundebehandler å utlevere vinen til Ravn Hansen.

Instruksen fra sentralt hold var at vinen ikke kan utleveres.

«Jeg får ikke lov til å selge dem, alle varene er sperret i butikkene i hele Norge,» svarte kundebehandleren i kassen.

Kjetil Ravn Hansen poengterte derimot at betalingen for vinen var trukket fra hans konto, og at han hadde fått SMS med beskjed om at den kan hentes.

«I går kunne jeg selge dem. I dag kan jeg ikke selge dem. Dessverre.»m, la den ansatte til.

Vinmonopolet opplyste imidlertid i sin pressemelding at denne situasjonen ville forekomme: «Kunder som har bestilt disse produktene og venter på levering vil heller ikke få disse utlevert», ble det uttalt.

Les også: MIFF-leder uthengt på falsk plakat: – Dette er hatytringer

– Vinmonopolet bør skamme seg

Ravn Hansen er spesielt opprørt over at Vinmonopolet fjerner varer som er helt lovlige, kun basert på en politisk uttalelse fra regjeringen.

– Man kan jo få inntrykk av at Vinmonopolet har ventet på en slik uttalelse fra regjeringen og kunne hoppe rett ned fra gjerdet og fatte en lynrask avgjørelse, sier MIFFS organisasjonssekretær til iNyheter, og legger til:

– Opplevelsen i dag gir meg ikke akkurat fornemmelsen av å leve i et fritt land.

Videre er Ravn Hansen også sterkt kritisk til tidspunktet av beslutningen med tanke på at den kommer kort tid før de jødiske høytidene Purim og Pesach, hvor vin er en viktig del av feiringen. Den kjøpte vinen fra Golan er nemlig en blant få vin som er kosher.

mest lest