Krever Pride-flagg i barnehagen

Avatar photo
Benjamin Bringsås
Journalist
Publisert 8. mars 2024 | 17:50

Arbeiderpartiet står fast: Vi skal feire Pride også i norske barnehager.

– Det er helt uaktuelt at Pride-flaggene skal tas ned i Oslos barnehager, sier Eivor Evenrud til Dagbladet.

Evenrud, som er både barnehagelærer og skolepolitisk talsperson for Arbeiderpartiet i Oslo, forklarer at regnbueflagget heises hver juni i norske barnehager til støtte for Pride-bevegelsen.

Det skal de fortsette med, forsikrer Evensrud, som understreker at retten til å være seg selv og elske hvem man vil er en ufravikelig verdi som barn skal bli kjent med.

Et forsideoppslag i Klassekampen har vakt sterke reaksjoner hos både Evenrud og Jon Reidar Øyan, leder av Homonettverket i Arbeiderpartiet.

– Jeg blir altså så oppgitt, frustrert og forbanna over at dette skal være et tema for diskusjon i 2024, sier Øyan.

I artikkelen krever Eden Abraham Palgaard at Pride-markeringen fjernes fra norske barnehager. Småbarnsmoren mener saken er politisk.

– På samme måte som jeg vil fremme sosial rettferdighet for svarte mennesker og motvirke strukturell rasisme, ønsker jeg å fremme likeverd og respekt for skeive. Poenget mitt er at vi verken har behov for Black Lives Matter eller pride i barnehage og skole for å gjøre dette, sier Palgaard til avisa.

Les også: I Oslo Øst reiser de seg mot Pride-feiring i barnehagen (+)

Arbeiderpartiet er sterkt uenig og forsikrer at regnbueflaggene fortsatt vil vaie fra barnehagene. Evenrud insinuerer at de som er uenig i dette heller har dårlige holdninger.

– Det er ingen som presser noen til å feire noe i barnehagen. Å heise regnebueflagget er en markering som inkluderer alle. Tåler man ikke å se et regnbueflagg i en barnehage, så er det ikke flagget som er problemet, for å si det sånn, svarer Eivor Evenrud.

Heller ikke lederen for APs homonettverk mener Pride er politikk.

– Dette er gammeldags tankegang! Pride er ikke en politisk markering, det er en feiring av grunnleggende menneskerettigheter. Rett til å være seg selv og elske hvem man vil, sier han.

Øyan påpeker derimot avslutningsvis at Oslo kommune har en politisk handlingsplan for kjønns- og seksualitetsmangfold som spesifikt sier at Oslo kommune skal markere Pride.

Les også: Transepidemien: Denne uka kaster norske skoler bensin på bålet

– Oslo skal være en mangfoldig by som inkluderer alle. Derfor er det viktig at barn lærer at noen er forskjellige, og at dette er flott.

Klassekampen delte artikkelen på sine sosiale medier, men valgte etter kort tid å stenge kommentarfeltet.

mest lest