Tiltalt for falsk forklaring etter Pride-terroren

Avatar photo
Benjamin Bringsås
Journalist
Publisert 8. mars 2024 | 23:04

Kvinnens forsvarer informerer Aftenposten om at hun nekter for anklagene.

Etter det islamske terrorangrepet i Oslo utenfor London Pub der to ble drept og flere såret, publiserte flere medier en omfattende historie fortalt av kvinnen som nå er tiltalt. Historien handlet om at hun og en venn ble skutt under angrepet.

Den unge kvinnen stod etter terroren fram med en detaljert historie om hvordan vennen beskyttet henne mot kulene under skytingen. Hun hadde på tidspunktet verv i Salam, en organisasjon for skeive muslimer.

I november 2022 ble hun mistenkt for å ha gitt en falsk forklaring. Nå er hun offisielt tiltalt, ifølge Aftenposten.

VG skrev en stund etter publisering av saken at de over tid hadde jobbet med å verifisere historien, men uten hell. Aftenposten, NRK, Avisa Oslo og TV 2 valgte å trekke sine artikler om saken. På web.archive.com finnes imidlertid fortsatt historien.

Fra TV 2s opprinnelige sak er fortellingen tilgjengelig i detalj:

– Ei venninne av meg påpekte hvor fin kjole jeg hadde på meg. Jeg reiste meg opp fra rullestolen min for å vise den frem, og i neste sekund lå jeg på bakken, fortalte NN til TV 2.

Videre kunne man lese i detalj:

Natt til lørdag var hun ute med ei venninne og en kompis. De var utenfor uteplassen London pub da Zaniar Matapour (43) skjøt en rekke skudd utenfor uteplassene Per på Hjørnet og London.

– Jeg forstod ingenting, sier NN.

Ved siden av henne lå kompisen. Da skuddene gikk av, hadde han tatt tak rundt henne og brukt kroppen sin som skjold, forklarer NN. Hun forstod at han var skutt og hardt skadd. Flere timer senere skulle NN skjønne at også hun var skutt.

– Han blødde, og han holdt om meg. Og jeg skjønte ikke helt hva som skjedde, forklarer hun.

Artikkelen inneholdt ytterligere dramatiske fortellinger. Blant annet om turen til legevakten:

Rundt henne var folk helt fra seg. Selv skrek hun til venninnen at de måtte få kameraten opp i rullestolen.

– Hun hjalp meg med å legge han over i rullestolen. Kompisen min klarte å hjelpe til litt, for han var litt bevisst.

Les også: Fra hvilken religion kom 25. juni-terroristene? (+)

I en pressemelding sendt ut sent i 2022 meldte politiet at har blitt opprettet en sak om falsk forklaring mot en person som har vært avhørt i skytesaken.

– Hvis det er slik at personer avgir falsk forklaring, så er det alvorlig. Det gir mye ekstra arbeid for politiet, og det kan få alvorlige konsekvenser i straffesaker hvis personer forklarer seg falskt, sa politiadvokat Ingvild Myrold til Aftenposten.

Nå er kvinnen tiltalt.

– Hun erkjenner ikke straffskyld, sier kvinnens forsvarer, Petar Sekulic, til Aftenposten.

To personer mistet livet og ytterligere 21 ble såret i Oslo-angrepet. Til sammen har over 260 personer blitt ansett som ofre etter hendelsen.

mest lest