Det blir folkeavstemning i Søgne

Avatar photo
Helge Lurås
Ansvarlig redaktør
Publisert 8. november 2023 | 16:23

SV sikrer flertall for regjeringen om folkeavstemning om å reversere kommunesammenslåing.

Søgne ble sammen med Songdalen slått sammen med Kristiansand i 2020, under den forrige regjeringen. Sp har lovet omkamp om kommune- og fylkessammenslåinger,

Det bor rundt 11 500 mennesker i Søgne. Songdalen kommune hadde rundt 7 000 mennesker. Totalt bor det 115 000 mennesker i Kristiansand kommune.

Det ble avholdt rådgivende folkeavstemning om kommunesammenslåing i 2016. 62,4 prosent i Søgne sa nei til sammenslåing. Den 8. juni 2017 ble det likevel vedtatt i Stortinget sammenslåing av Kristiansand, Søgne og Songdalen, møt Søgnes vilje.

SV lokalt i Kristiansand hars agt nei til folkeavstemning, men SV sentralt har sikret flertall etter et forslag fra regjeringen. Det ble bestemt på et møte i SVs stortingsgruppa onsdag ettermiddag, skriver Fædrelandsvennen. .

Staten kan dermed overstyre bystyret i Kristiansand som to ganger har sagt nei til å gjennomføre folkeavstemning selv, skriver NTB.

Folkeavstemningen vil etter planen skje neste år om lovforslaget skulle bli vedtatt. Innbyggerne i Søgne og Songdalen vil bli spurt om de fortsatt ønsker å være del av Kristiansand, eller om de vil bli egne kommuner.

– Når vi nå ønsker å endre loven, så er det fordi vi mener alvor med det å lytte til folk. Når vi ber om råd, så skal vi lytte til det rådet. Hvis de ønsker å forbli en del av Kristiansand, så blir de det. Hvis de vil ha en god skilsmisse, så legger vi til rette for det, sa Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum til VG tidligere onsdag.

mest lest