Makulerte 2000 bøker på grunn av denne tegningen

Avatar photo
Publisert 9. mars 2023 | 20:21

Forlaget selv mener boken «selvsagt ikke burde blitt utgitt på nytt i 2022».

Barneboken «Bokstavene i rim og regler» er fra 1985, men ble fremdeles gitt ut i 2022. Boken er full av rim og illustrasjoner knyttet til bokstavene i alfabetet. Boken gis ut av Cappelen Damm forlag.

På siden som hører til bokstaven «n», kan man se en mørkhudet dukke. Den er plasser sammen med andre leker der en del av dem har «n» som forbokstav.

Hatem Ben Mansour er daglig leder av Antirasistisk senter. Han mener plasseringen av tegningen med dukken gir assosiasjoner til ordet «neger», og «negerdukker».

Hatem Ben Mansour er daglig leder av Antirasistisk senter. Foto: Antirasistisk Senter.

Mansour mener utgiveren bør endre boken ved eventuelle fremtidige utgivelser.

– Jeg ville redigert bort dukken. Det er tydelig at det er mange ord som begynner med «n» på den samme siden, sier han til Nettavisen.

Angrer på å ha utgitt boken

Tone Hansen, kommunikasjonssjef i Cappelen Damm, sier til Nettavisen at de har stoppet salget av boken, og at forlaget er enig i kritikken.

– «Bokstavene i rim og regler» burde selvsagt ikke blitt utgitt på nytt i 2022. Så snart vi ble klar over denne illustrasjonen trakk vi boken fra markedet. Bøkene vi hadde på lager ble umiddelbart makulert og boken har ikke vært tilgjengelig fra oss siden, sier hun.

Nettaviser skriver at 2000 av 5000 eksemplarer av boken har blitt makulert.

Man kan fortsatt få tak i boken, blant annet hos bokhandelkjeden ARK.

Les også: Etterspørselen etter usensurerte Roald Dahl bøker har skutt i været

Cappelen Damm sier at de ønsker at butikkene som fremdeles selger boken slutter med dette.

– Jeg var ikke klar over at noen bokhandlere fortsatt hadde noen eksemplar av boken i salg. Dette er beklagelig, og vi har nå tatt kontakt med bokhandelkjedene og bedt dem stanse dette salget, sier Hansen.

I februar kom det frem at det britiske forlaget Puffin har valgt å komme med en rekke endringer når de framover skal utgi bøker fra forfatteren Roald Dahl. Dette for å gjøre bøkene mer inkluderende og mindre støtende. Dette skapte overskrifter internasjonalt.

– NRK må passe seg

mest lest