Jødiske 8. mars-deltakere hetset: «Barnemordere», «skadedyr»

Avatar photo
Benjamin Bringsås
Journalist
Publisert 9. mars 2024 | 14:20

Konfrontasjon og hindring av deltakelse skapte kontroverser under gårsdagens 8. mars-markeringen i Oslo. En gruppe jødiske deltakere med parolen «#MeTooUnlessUrAJew» skulle delta i kvinnetoget, men ble møtt med motstand.

På Youngstorget ble gruppen hindret fra å gå videre av en blanding av Palestinavenner og demonstranter iført rosa vester. Det ble ropt skjellsord som «Barnemordere» og «skadedyr» mot den jødiske gruppen.

– De er her bare for å provosere. De burde ikke få lov til å være her. Det landet representerer folkemord, sa en av deltakerne med palestinsk flagg i hånden til Dagen.

Ble sperret ute

Bakgrunnen for 8.mars-deltakelsen var å støtte israelske kvinner som hadde opplevd seksuell vold under massakren i oktober, samt å vise støtte til de 19 kvinnelige gislene som fortsatt er i Hamas-fangenskap.

– Dette er en kvinnesak vi brenner veldig for og som vi mener er blitt tiet i Norge, sier Sarah S. Abraham til Dagen, en av initiativtakerne til mobiliseringen «#MeTooUnlessUrAJew».

Selv om parolen ble godkjent av 8. mars-komiteen, oppsto det en stadig mer fiendtlig stemning mellom de palestinapositive og israelvennlige grupperingene. Politiet var til stede for å opprettholde roen, men da toget dannet seg, møtte den jødiske gruppen motstand.

Grupperingen med jødiske paroler ble fysisk sperret fra å kunne delta i toget.

– De ble fysisk hindret av andre deltagere i toget, og de fikk etter hvert beskjed av arrangementskomiteen om at de ikke fikk delta i toget med de parolene som de hadde, opplyser innsatsleder Tore Barstad til NRK.

Til VG opplyser imidlertid politiet at de to grupperingene løste opp situasjonen selv.

–De er ikke velkommen i toget, var beskjeden de mottok fra dem under «Fri Palestina»-parolen. Palestinagrupperingen likte ikke budskapet til motparten.

Ønsket ikke negativ stemning

– Det er utrolig ubehagelig. Vi er her for å rette oppmerksomhet mot kvinner som er gisler og hvor seksuell vold ble begått mot dem. I stedet blir det en Israel mot Palestina-stemning. Veldig synd, sier en jødisk deltaker til Dagen.

De måtte til slutt avbryte deltakelsen og forlate arrangementet uten å kunne delta i toget. Til tross for dette mente noen av deltakerne at det var verdt det for å vise støtte, selv om de følte seg redde og angrepene var politisk motivert.

Etter en evaluering av kvelden uttrykte noen av deltakerne at de følte seg stolte over å ha stått opp for sitt formål, til tross for utfordringene de møtte.

– Det er grusomt at vi ikke fikk gått i toget, men vi så at det ikke var noe poeng i å ta det lengre. Dessverre er det mye hat og polarisering der ute. Vi ønsket ikke at det skulle gå sånn, sier en jødisk mann til Dagen.

Hendelsen ble opplevd som en kontroversiell og frustrerende opplevelse for de jødiske deltakerne, som følte at de ble hindret i å delta og at deres budskap om solidaritet mot seksuell vold ikke ble hørt.

De jødiske kvinnene er like mye verdt som de palestinske, understreker en jødisk kvinne.

– Dette handler ikke om å ta side i krigen. Dette handler om solidaritet med alle kvinner. Det er leit at kvinnedagen gjøres så politisk.

Les også: Heavy metal-stjerne kommer med kraftig fordømmelse av Hamas etter å ha mottatt gave fra en jente

Demokratisk utfordring

Hendelsen under gårsdagens 8. mars-markering i Oslo har gitt sterke reaksjoner fra de involverte. Dette er forstyrrelse av demokratiske prinsipper forklarer deltakerne, som uttrykker sterk skuffelse over mangelen på støtte for deres sak.

– I løpet av mine 32 år i Norge har jeg aldri opplevd en større fallitt for demokratiet i Norge. At jeg som kvinne på kvinnedagen blir hindret av menn for å ikke snakke om det som skjer med meg og mitt folk. Hele opplevelsen i kveld forbauser meg, sier Abraham til Dagen.

Nytt lavpunkt for en polarisert debatt, mener Ronen Bahar, styreleder i Det mosaiske trossamfund.

– Det er en svart dag for kvinner i Norge, for demokratiet i Norge, for jøder og for alle som bryr seg om menneskeverd, sier han i en tekstmelding til Vårt Land.

Oslo er ikke i dag et sted hvor jødiske og israelske kvinner som under terror har blitt slaktet og det som verre er, kan bli minnet og respektert, mener Bahar. Han savner tiltak fra regjeringen.

– De bør våkne nå, og allerede i kveld ta ansvar og skifte kurs, konkluderer han.

Les også: – Det er opp til Hamas om det blir våpenhvile

Også i Sandefjord skal det ha oppstått klinsjer mellom Israel-venner og palestinske demonstranter, melder Sandefjords blad.

– Patruljen meldte fra om en slåsskamp. Det var en kort hendelse som skjedde og som politiet fikk rask kontroll på. De er fremdeles på stedet for å snakke med partene, opplyser operasjonsleder Jan Tore Gregersen til VG.

mest lest