Rianne Vogels vant – urettmessig oppsagt for «transfobisk» tweet

Avatar photo
Helge Lurås
Ansvarlig redaktør
Publisert 9. mai 2023 | 16:30

Ble urettmessig oppsagt, slår tingretten fast.

Rianne Vogels (43) ble 7. februar 2022 ble kalt inn til sin sjef og medgründer for organisasjonen Papillon i Bergen, Leïla Rezzouk. Kort tid etter ble hun oppsagt.

Sammen hadde de vært sentrale i å bygge opp Papillon.

Rezzouk fikk en epost fra en anonym avsender som omhandler Vogels. Vogels ble beskyldt for å ha skrevet meldinger som latterliggjorde transpersoner og som assossierer dem med overgrep og kriminalitet.

En konkret tweet fra dagen før be påpekt. Avsender spør om Papillon kan være bekjent av Vogels. Tweeten var som følger.

Det var ikke første gang Vogels har engasjert seg i debatten om trans.

– Jeg har tatt et bevisst valg om å ikke la meg hindre når jeg ønsker å delta. Jeg mener det er viktig at man skal kunne debattere på saklig og faglig måte, sa Vogels til TV 2 om sin deltakelse da rettssaken pågikk i Hordaland tingrett i slutten av mars.

– Fikk sparken

Men Papillon så annerledes på det. Vogels blir innkalt til drøftingsmøte om oppsigelse. Hun la frem sitt syn, men får beskjed om at verdiene er uforenlige med Papillons.

Vogels er på vei til å få sparken. Hun sykmeldes – og mister jobben.

Papillon beskriver seg slik på sine hjemmesider:

«Papillon er en organisasjon som styrker unge krysskulturell unge mennesker til å stå i egne valg gjennom å blant annet tilby en møteplass, nettverksbygging og veiledning. Vi skal videre fungere som brobygger i samfunnet og bidra til sosial inkludering som i sin tur bidrar til opplevelse av fellesskap og tilhørighet.»

De søker å være «en møteplass for unge mennesker med krysskulturell- eller migrantbakgrunn, i alderen 15 – 30 år. Vi skaper et inspirerende fellesskap som tilbyr mulighet til å danne nettverk og til å delta på ulike kompetansehevende aktiviteter, samt utvikle språk og praktiske ferdigheter.»

Papillon hevdet under rettssaken at Vogels «ved sin aktivitet på Twitter, både ved å skrive egne innlegg og like og videredele andres innlegg, fremmet dels kritiske/kriminaliserende synspunkter om transkvinner.»

«Dette er gjort på en måte som er uforenelig med hennes stilling som leder for økonomi og strategi i Papillon.»

«En organisasjon som er, og fortsatt skal være, politisk nøytral og inkluderende, og møte enhver med toleranse, respekt og forståelse.»

– Får oppreisning

Nå har dom falt og Hordaland tingrett mener Rianne Vogels kan ytre seg kritisk i transdebatten. De mener derfor oppsigelsen av henne var usaklig. Hun tilkjennes oppreisningserstatning på 60.000 kroner og motparten må dekke saksomkostningen på over 500.000 kroner.

– En seier for ytringsfriheten slik dommen fremstår, sier Vogels advokat Birthe Eriksen til TV 2.

«Retten vil bemerke at de fleste ytringer som Vogels har kommet med, direkte eller indirekte, i debatten omkring kjønnsidentitet, må anses å være saklige.»

Retten konkluderer videre med at den ikke finner «at ytringene som Vogels har framsatt på Twitter, er transfobe.»

Retten mener de ytringer som Vogels har fremsatt på Twitter, i utgangspunktet vil være godt innenfor ytringsfrihetens rammer. Ytringene vil i sin alminnelighet være uproblematisk for de fleste arbeidsgivere, og ikke utgjøre et brudd på lojalitetsplikten overfor arbeidsgiver, oppsummerer TV 2.

Ikke brudd på lojalitetsplikten

Retten mener det ikke foreligger brudd på lojalitetsplikten, og at oppsigelsen derfor ikke var saklig begrunnet.

I dommen fastslås det at «ytringene var problematiske for Papillon, men ikke av en slik karakter at det ikke var rom for dialog omkring fremtidig atferd.»

Papillon har ennå ikke bestemt seg for om de vil anke.

mest lest