For første gang siden april har norske myndigheter igjen bistått med utreise fra Gaza, melder NRK. De tre personene omtales av statskanalen som «nordmenn» og «med tilknytning til Norge».
Utenriksdepartementet opplyser at tre norske borgere i dag er fraktet ut av Gaza i regi av norske myndigheter. Dette er første gang siden 2. april at det har vært mulig å gjennomføre assistert utreise fra området.
– Jeg er svært glad for at vi i dag har fått ut tre nye personer fra Gaza. De har levd i en umenneskelig situasjon i en krigssone i 21 måneder, sier utenriksminister Espen Barth Eide (Ap) til NRK.
Hundrevis hentet ut ved bruk av skattepenger
De tre personene ble hentet ut gjennom Kerem Shalom-overgangen til Israel, der de ble møtt av norske diplomater. Derfra gikk reisen videre med buss til Jordan, hvor de nå får oppfølging i påvente av videre transport til Norge.
Siden krigen brøt ut 7. oktober 2023 har over 315 personer blitt hentet ut av Gaza med den norske stats assistanse, ifølge utenrikstjenesten. Dette inkluderer det NRK omtaler som norske statsborgere og personer med tilknytning til Norge.
Utenriksdepartementet ønsker ikke å oppgi detaljer om identiteten til de tre, eller nærmere opplysninger om utreiseprosessen.
Les også: De første norske statsborgerne er ute av Gazastripen
– Fanget i et mareritt
Barth Eide beskriver situasjonen for Gazas befolkning som ekstrem:
– De 2 millioner innbyggerne i Gaza er fanget i et levende mareritt. Situasjonen blir verre for hver dag som går, uttaler utenriksministeren til NRK.
Videre peker Barth Eide på Israels forpliktelser i henhold til folkeretten, og understreker at israelske myndigheter har plikt til å la FN og de humanitære organisasjonene gjøre jobben som er å gi livreddende hjelp til befolkningen.
Les også: Kritisk til evakueringen av afghanske barn til Norge: – Ble dumpet fra steinalderen
Selv om norske myndigheter ikke har ønsket å gi detaljer om hvem de tre personene er, har slike utreiser tidligere vakt debatt – både om kostnader, hvem som faktisk får hjelp og hvorfor de har befunnet seg i risikofylte områder dersom det dreier seg om flyktninger.
At over 300 personer med tilknytning til Norge har blitt hentet ut med statlig assistanse, reiser spørsmål om kriterier, statsborgerskap og hvordan norske ressurser prioriteres i utenrikskriser.