Livet til dronning Elizabeth II

Avatar photo
Olav Kvilhaug
Journalist
Publisert 9. september 2022 | 02:48

Verdens eldste og lengstsittende monark, dronning Elizabeth, døde torsdag ettermiddag. Hun ble 96 år gammel.

Nettsidene til Buckingham Palace har gått i svart som følge av dronning Elizabeths bortgang. Foto: Buckingham Palace

Med dronning Elizabeths bortgang er en æra i britisk historie over. Dødsbudskapet blir mottatt med sorg over hele verden – spesielt i Storbritannia og i de 15 andre samveldelandene.

Familiemedlemmer strømmet til slottet, og i løpet av ettermiddag var alle barna hennes til stede: prins Charles, som nå er konge, prinsesse Anne, prins Andrew og prins Edward. Også prins William, som nå er neste i arverekkefølgen, er til stede på slottet.

Det største som står igjen etter henne er oppløsningen av Det britiske imperiet. Da hun overtok tronen i 1952, overtok hun samtidig over 70 oversjøiske territorier. I løpet av hennes regjeringstid har nesten 50 kolonier blitt selvstendige nasjoner, blant dem Egypt, Kenya og Hongkong. Disse landene ble selvstendige nasjoner som i dag utgjør en fjerdedel av FN, skriver NRK.

Hele sitt liv ble Elizabeth betraktet av et stort publikum over hele verden. Iblant ble hun betraktet med ærbødighet, iblant med skepsis, iblant med sulten nysgjerrighet. Men ikke på noe tidspunkt i livet fikk hun oppleve hva det innebar å være anonym.

Se video: Livet til dronning Elizabeth II

 

Dronning Elizabeth er død

mest lest