Ny «istids-video» fra Gazprom skal skremme Europa

Avatar photo
Helge Lurås
Ansvarlig redaktør
Publisert 9. september 2022 | 12:49

Russlands statskontrollerte energigigant Gazprom har publisert det som omtales som en «skummel video» som advarer Europa om en lang vinter med snø og is som sveiper over kontinentet.

Det to minutter lange klippet med tittelen «Vinteren vil bli lang» illustrerer hvordan Europa vil fryse hvis Russland stenger gassen.

Opptakene viser en arbeider som slår av forsyningene, sender gasstrykknålen til null, mens iskalde skyer kryper illevarslende over skjermen, ispedd oversiktsbilder av Brussel, Berlin, Paris og London.

Videoen er akkompagnert av en kvinne som synger i vanskelige toner ordene i en tradisjonell sang, av Yuri Vizbor skriver Daily Mail.

Den inneholder de dystre tekstene: «Se, over elven dør høsten stille… Og vinteren blir lang, bare skumring og snø.»

Artikkelen fortsetter.

Også på Bloomberg er videoen kommentert. De to ekspertene i studio, deriblant Daniel Yergin, advarer om at energimangelene kan forårsake en økonomisk krise i Europa med rasjonering som eneste utvei. Det vil ramme storindustrien og derved den generelle økonomiske aktiviteten hardt.

På mandag stengte Russland rørledningen Nord Stream 1 på ubestemt tid. Det flyter fortsatt gass gjennom fem andre rørledninger til Europa.

mest lest