Godt betalt for to dager: Oslo kommune betalte kursholder 112.000 uten anbud

Avatar photo
Helge Lurås
Ansvarlig redaktør
Publisert 9. oktober 2022 | 19:27

Aftenposten har tidligere skrevet om Velferdsetaten som tok med 12 ansatte på femstjerners hotell og drakk vin for 22.000 kroner.» Det var på fasjonable Engø gård utenfor Tønsberg at seminaret fant sted. Nå kommer det frem at kursholderen fikk 112.000 for et oppdrag mellom vindrikkingen.

Regningen til hoteller kom på 118.000 kroner, inkludert overnatting, mat, drikke og konferansepakker. Det utgjør til 10.000 kroner pr. person. Det var tolv personer fra etaten der.

Les også: Oslo-etat brukte flere hundre tusen på spahotell og vin: – Vi hadde behov for å senke skuldrene

På listen over deltagere står det også navnet på en 13. person. Personen er ikke ansatt i etaten, men heter Mariann Crantz og er kursholder. Hun var leid inn av etaten til en pris av 112.000 kroner, viser fakturaer Aftenposten har fått innsyn i.

Det skulle dekke forberedelser og etterarbeid. Det er uvisst hva det besto i.

Crantz er psykologspesialist i organisasjonspsykologi og har ifølge egen nettside lang erfaring med nettopp utvikling av ledere. Hun har ikke ønsket å kommentere saken.

Reglene er at det for oppdrag over 100.000 skal innhentes anbud. De ble ikke gjort i dette tilfellet. Kurset ble holdt for avdelingen for rustjenester og tilrettelagte boliger.

– Jeg kjente ikke til samlingen på forhånd. Det skulle jeg ønske at jeg gjorde. For da hadde jeg hatt meninger både om sted og grenser for pengebruk. Men ifølge avdelingsdirektør så var det en svært nyttig samling for dem, sier etatsdirektør Guri Bergo i Velferdsetaten.

I en e-post forteller Velferdsetatens kommunikasjonssjef Guri Skansen at avdelingen hadde behov for en erfaren organisasjonspsykolog til å bistå i intern prosess etter pandemien.

Hun peker på at mange hadde hatt svært høy belastning over tid. Samtidig hadde flere blitt ansatt i ledergruppen og andre viktige stillinger under pandemien. Det var derfor nødvendig å samle de 12, slik at de kunne jobbe «konsentrert sammen», skriver Skansen.

Men kommunen har en egen etat,  Utviklings- og kompetanseetaten, som skal drive slik kursing og lederutvikling. Der jobber det 350 ansatte. De ble ikke kontaktet.

Samfunnsdebatten trenger flere friske pust (+)

mest lest