Shabana Rehman begraves: – Du gikk bort så alt for tidlig

Avatar photo
Olav Kvilhaug
Journalist
Publisert 10. januar 2023 | 12:29

Tirsdag 10. januar klokka 12.00 gravlegges Shabana Rehman fra Oslo Rådhus. Seremonien holdes av Human-Etisk Forbund.

Komiker og samfunnsdebattant Shabana Rehman døde 29. desember bare 46 år gammel etter å ha fått en kreftdiagnose i januar 2021.

Rehman er den første person med innvandrerbakgrunn, får begravelse på statens bekostning.

Fra regjeringen vil kultur- og likestillingsminister Anette Trettebergstuen (Ap) og arbeids- og inkluderingsminister Marte Mjøs Persen (Ap) delta. Også kronprins Haakon skal være til stede under begravelsen.

Stortingspresident Masud Gharahkhani var først ut med sin minnetale.

– Det er vondt å være her i dag. Shabana er en av dem som betyr mer enn noen klarer å forstå der og da, sier Gharahkhani.

– Ingen friheter vi har, er vunnet uten kamp. Du ga kampen mot negativ sosial kontroll, et ansikt. Du ga kampen til å ha et fritt liv, et ansikt. Du ga oss et mullah-løft for historiebøkene. Du gikk bort så alt for tidlig, sier Gharahkhani.

Hennes viktigste våpen var humor.

– Humor kan være et farlig våpen. Shabana Rehman var banebrytende i de kampene hun kjempet. Det var ingen selvfølge at livet hennes skulle gå den retningen den tok, og vi vet alle sammen at det ikke var lett, sier han.

Etter stortingspresidenten skal kulturminister Anette Trettebergstuen, samt komiker Zahid Ali, Rehmans nære venn siden barndommen, tale.

Deretter skal Subjekt-redaktør Danby Choi si sine minneord, før HEF-styreleder Christian Lomsdalen er siste taler ut.

Begravelsen er humanistisk.

– En humanistisk begravelse er først og fremst for de etterlatte. Vi minnes den døde, den som er gått bort, og setter pris på det livet som har vært levd, sier Trond Enger, generalsekretær i Humanetisk forbund, til TV 2.

Venstres Abid Raja deltar også på begravelsen.

– Shabana var en foregangskvinne. Det har aldri vært en person som henne i norsk offentlighet. Hun hadde en frihetstrang, både på vegne av seg selv, men også av gruppen hun var en del av, sier Raja.

Raja sier han bodde på samme barnevernsinstitusjon som Rehman da de var 15 år gamle.

Shabana Rehman fikk for alvor en plass i rampelyset da hun i april 2004, under et debattmøte i Oslo, tok tak rundt hoftene til mulla Krekar og løftet ham opp.

Året etter «mullaløftet» ble det kultursjokk under åpningen av filmfestivalen i Haugesund. Rehman kysset først kulturminister Valgerd Svarstad Haugland (KrF), før hun etterpå viste rumpa til publikum.

Rehman var i de 11 månedene hun kjempet mot kreftsykdommen åpen om sykdommen, og var gjennom flere ulike behandlinger, både innenlands og utenlands.

«En lysende flamme har sloknet»

mest lest