– Vi kan halvere selvmordstallene blant menn over 50

Avatar photo
Publisert 10. oktober 2022 | 17:59

Programleder Thomas Seltzer åpner opp til Nettavisen om en av hans hjertesaker, mental helse. Dette er noe han har slitt med selv.

Seltzer sier at til den grad han har hatt en flaggsak i livet, så er det å gjøre mental helse til et helseanliggende. Hver eneste familie han vet om, har hatt tilfeller av noen som sliter med rus, psykiatri, eller en kombinasjon av de to.

Likevel er slike problemstillinger tabu å snakke om. Derfor ønsker han å se mental helse bli likestilt med andre helseplager, som kreft og prolaps.

Seltzer mener samfunnet må modne seg litt når det kommer til hvordan vi ser på rusmisbruk. Han mener nemlig ikke at rus er et moralsk problem, og det derfor heller ikke bør være et strafferettslig problem. Han mener det bør være et medisinsk problem.

For Seltzer selv, meldte dødslengselen seg allerede før han nådde tosifret alder, ifølge ham selv. Det at unger kan ha mentale utfordringer snakkes heller ikke nok om, synes han.

Da han var liten, var han selvbevisst på at han hadde psykiske helseplager. Det begynte i da han var rundt syv- eller åtte-års alderen. Seltzer sier han var tung til sinns, og at han slet med selvmordstanker, og ikke tror han det var uvanlig heller.

Selvmordstallet kunne vært mye lavere

Seltzer sier han ønsker å engasjere seg mer i det å lære unge og voksne om hvordan depresjon og tvangstanker får utslag.

Han tror at det å vite hvordan man kan gjenkjenne det, og å vite hva det er for noe og hva du kan gjøre med det, kan være svært hjelpsomt.

– Jeg tror at det selvmordstallet vi finner blant menn på 50 år og oppover kunne vært mye lavere om disse mennene visste mer om depresjon og tvangstanker, og hva dette er for noe, sier Seltzer til Nettavisen.

Han tror ikke bare det at disse mennene rett og slett ikke orker mer når de går ut i låven og gjør det slutt. Han tror det er mye angst og tvangstanker som ligger bak.

Seltzer mener også at en må snakke med ungdommen på en voksen måte om hvordan alkohol og narkotika påvirker kroppen og sinnet.

Selv sier han at han må passe litt på bruken av rusmidler som alkohol.

Les også: Får kritikk: Farlige pedofile i boligstrøk

Han mener de unge trenger å vite mer om alkohol. Men ikke bare hvordan å drikke, men også hvordan alkohol påvirker sinnet.

Seltzer sier at vi burde gjøre ungene klar over at å drikke mye sprit kan gå ut over sinnet ditt, mer enn om du bare blir godfull på noen få enheter. Han mener det er slik man må tilnærmer seg rusbruk i et moderne samfunn.

Seltzer forteller så til Nettavisen at det angivelig var en periode på 1700-tallet da gin ble introdusert i England at selvmordsstatistikken skøyt i været. Gin ble den billigste og mest konsumerte spriten, og det høye konsumet førte med seg en del elendighet som fattigdom med påfølgende depresjoner.

Om det faktisk var gin i seg selv som gjorde at folk kom skjevt ut, er fortsatt debattert.

Mann dømt til 13 års fengsel for drap på åpen gate

mest lest