Forskere går i samme spor – blir stadig mindre oppfinnsomme

Avatar photo
Olav Kvilhaug
Journalist
Publisert 11. januar 2023 | 07:45

Det er bekymring på mangel av nyskaping i forskningen. 

I de siste tiårene har mengden publiserte forskningsartikler økt voldsomt. Men antallet studier som kommer med virkelig store gjennombrudd står på stedet hvil, ifølge en ny studie, skriver Forskning.no

De senere årene har det dukket opp flere undersøkelser med bekymringsverdige resultater.

Det ser ut til at andelen av banebrytende studier har sunket betraktelig med tiden. Forskerne går i stadig større grad å tråkker i de samme gamle sporene, og det blir lenger mellom gjennombruddene.

Michael Park fra University of Minnesota og kollegaene hans har undersøkt hele 45 millioner vitenskapelige artikler og 3,9 millioner patenter fra de siste 60 årene. Studiene er spredt på mange felt, som medisin, samfunnsvitenskap, fysikk og teknologi.

Resultatene fra alle analysene pekte i samme retning: Andelen banebrytende artikler og patenter har falt dramatisk i løpet av de siste seks tiårene. Tendensen er den samme innen alle de store forskningsfeltene.

– Sammenlignet med tidligere tider bidrar nyere artikler og patenter i mindre grad til å skyve forskning og teknologi i nye retninger, skriver Park og kollegaene i siste utgave av det vitenskapelige tidsskriftet Nature.

Les også: Ny forskning: Unge menn mest kritisk til likestilling

Undersøkelsen til Park og hans team viste at det er stadig mindre spredning på forskningen som forskerne bygger studiene sine rundt. I stedet siterer veldig mange forskere noen få sentrale studier.

I tillegg er det flere som refererer til sine egne tidligere studier.

Alt dette er tegn på at mange forskere tråkker i samme spor, i stedet for å tenke nytt.

– Nedgangen representerer et vesentlig skifte i forskning og teknologi, et som forsterker bekymringer om synkende innovativ aktivitet, skriver forskerne.

Bevilget 12 millioner skattekroner til forskningsprosjekt: Hvordan Norge gjør verden «hvitere»

mest lest