Ville bli kjæreste med Røde Kors-dame

Avatar photo
Publisert 11. januar 2024 | 14:51

Torsdag fortsetter Anders Behring Breiviks rettsak i Ringerike fengsel, etter at han igjen har saksøkt staten for soningsforholdene.

På dag fire av rettsaken stilte tingrettsdommer Birgitte Kolrud spørsmål om en dame fra Røde Kors som har besøkt terroristen for at han skulle få klappe hunden hennes.

Da kom det frem at mesteparten av besøket har gått til at de snakket sammen, og at det ble brukt lite tid på klappingen av hunden. Det skriver Nettavisen.

Røde Kors-kvinnen er den eneste ikke-profesjonelle som har møtt Breivik uten at det har vært gitter eller pleksiglass mellom. Dette ble tillatt kun for at han skulle få klappe hunden, siden Breivik soner i isolasjon.

– Jeg har vært søkende til nye relasjoner fordi jeg er så isolert. Men hun var gift og hadde flere barn. Jeg hadde helst villet vite dette ved første møtet. Jeg ønsker å ha en relasjon til noen jeg kan ha en fremtid med.

Les også: Breivik brøt sammen i gråt i retten

– Ser du for deg mer enn en samtalepartner? spurte Kolrud.

– Absolutt. Derfor vil jeg avklare sosial status. Målet er først å bli venner og bygge en relasjon videre på det. Det er det som har vært mitt mål hele tiden. Jeg ønsker helst kontakt med folk som har samme verdier som meg.

Under sin egen forklaring på tirsdag fortalte Breivik at han selv kunne tenke seg å komme i kontakt med en partner ved å få en anonym Tinder-profil.

– Jeg har foreslått å sette inn en kontaktannonse, for eksempel på Tinder. Jeg har kommet med veldig mange forslag, men det er det mest realistiske, kanskje.

Massemorderen forklarte også at en Tinder-profil kunne være en profil som ikke bruker hans ekte identitet.

Les også: – Breivik har forsøkt å ta selvmord

Nettavisen, som er tilstede i retten, skriver at Breiviks bruk av ordet «venn» utvilsomt må forstås som en kjæreste. Han snakker også om dette som en meningsfylt relasjon. I retten forklarte massemorderen mer av skuffelsen over møtene med Røde Kors-kvinnen.

– Vedkommende var ikke her for å utvikle en relasjon med innsatte. Hun skulle møte flere innsatte hun hadde på en liste for at de skulle få klappe hunden hennes. Det var åpenbart at hun ikke ville bygge en meningsfylt relasjon med meg. Jeg prøvde på det, men det ble avslått av henne.

Vil bare ha rike venner

Onsdag kom det frem i retten at Breivik ønsker seg venner, og at han har en rekke krav til hva slags personer dette kan være.

– Han har noen spesielle kriterier. Du må være rik, du må være CEO (daglig leder) for et selskap eller leder i en organisasjon. Hvis man velger å inngå vennskap med Breivik må du forplikte deg til å være venner i 20 år med en oppsigelsestid på tre måneder, forklarte avdelingsleder ved SHS i Ringerike fengsel, Kristian Hesthagen.

I fengselet skal Breivik ha sagt at han ønsker å komme i kontakt med meningsfeller som har samme ideologiske tankegang som ham.

– Jeg opplever at Breivik ønsker å drive med sitt politiske spill og rekruttering.

Breivik, som flere ganger har hevdet han er deprimert og suicidal, sa i august 2022 at det eneste som kunne få ham ut av depresjonen var hvis han fikk en Xbox på cellen. Terroristen har i dag Xbox på cellen, men det er uklart om det var som en direkte årsak av det han truet med.

Avdelingsleder Hesthagen forteller og at Breivik har fått tilbud om å spille bordtennis og badminton med andre innsatte, men at han ikke ønsker å delta i fellesskap med andre i aktiviteter hvis han ikke vet at han vinner.

mest lest