Hemmelig agent skal ha fått terrorvarsel før Pride-skytingen

Avatar photo
Publisert 12. januar 2023 | 20:14

Seks dager før Pride-terroren i Oslo i fjor sommer, skal en hemmelig agent ha fått informasjon om planer for et terrorangrep mot Skandinavia, ifølge VG.

Agenten var i spissen av en undercover-operasjon for Etterretningstjenesten, og utga seg for å være en leder i terrororganisasjonen Den islamske staten (IS).

Opplysningene agenten mottok, gjorde at alarmen gikk. E-tjenesten varslet så Politiets sikkerhetstjeneste (PST).

Dagene etter forsøkte sikkerhetstjenesten å finne ut hvorvidt planen var reell og hvem som eventuelt sto bak.

PST hadde ikke nøyaktige opplysninger om sted, tid eller navnet på den eller de som skulle gjennomføre det mulige angrepet. Men de kom på sporet av et nettverk rundt ekstremisten Arfan Bhatti. Terrorsiktede Zaniar Matapour (43) var en del av dette nettverket, melder VG.

Søndag 19. juni i fjor gikk en islamist i dialog med det vedkommende skal ha trodd var en IS-leder. Egentlig var det en agent for etterretningstjenesten som spilte en rolle, ifølge VGs opplysninger.

De to snakket sammen på en kryptert meldingstjeneste. Underveis i dialogen tok agenten bilder av meldingene som ble sendt frem og tilbake, siden meldingstjenesten slettet meldingene etter 30 sekunder.

Planla terrorangrep i Skandinavia

Islamisten skal ha gitt opplysninger om at en «bror» planla å utføre et angrep i Skandinavia, ifølge VG.

Islamisten formidlet et ønske om at terrororganisasjonen IS skulle ta på seg ansvaret for angrepet i ettertid, noe som terrororganisasjonen har gjort flere ganger før.

Islamisten skal ikke ha fortalt når angrepet skulle skje, hvordan det skulle skje, eller hvem som skulle gjennomføre det.

Men personen skal ha skrevet at denne «broren» ønsket å få oppmerksomhet rundt angrepet via Den islamske stats mediekanal.

PST bekrefter at de fikk informasjon om dialogen

Assisterende PST-sjef Hedvig Moe bekrefter til VG at de fikk vite om samtalen fra Etterretningstjenesten kort tid etter at den fant sted. Hun sier informasjonen ble tatt på alvor, og at den ble vurdert som reell og ble prioritert.

Etterforskningen PST gjorde førte til at ekstremisten Arfan Bhatti – og hans utvidede nettverk – raskt havnet i søkelyset hos PST.

Les også: Siste: Graderte dokumenter funnet i Joe Bidens garasje

Bhatti er i dag siktet for medvirkning til terror.

PST gransket nettverket hans og forsøkte å analysere seg frem til hvem som potensielt kunne ha kapasitet til å gjennomføre et angrep.

Zaniar Matapour var et av flere navn som dukket opp i dette arbeidet.

PST igangsatte ikke overvåkning

I dagene forut for angrepet ble det ikke igangsatt overvåkning, avlytting eller ransaking mot Bhatti eller noen andre i nettverket rundt ham.

Dette er tiltak som krever at mistanken er sterk nok til at en dommer godkjenner dem.

PST mente mistanken ikke var sterk nok i dette tilfellet.

– I de tilfellene det er et nakent varsel uten noe særlig informasjon om tid, sted, person, mål og metode, så er det i ganske få tilfeller at det der er tilstrekkelig til at vi får lov av retten til å bruke tvangsmidler, sier Assisterende PST-sjef Hedvig Moe til VG.

Selv hvis domstolen hadde ment at det var grunnlag for å avlytte Bhatti, ville det ikke vært noe PST selv kunne gjøre, ettersom sikkerhetstjenesten kun kan operere innenfor landets grenser. De kunne med andre ord ikke ha avlyttet Bhatti i Pakistan.

Spaning kan brukes uten godkjenning fra domstolen, men det er svært ressurskrevende. I dagene før terrorangrepet var antallet potensielle gjerningspersoner høyt. VG skriver å ha fått opplyst at spaning ikke ble iverksatt.

Spilte inn trosskapsløfte

Bare noen timer etter Pride-terroren, var Bhatti i direkte kontakt med den samme falske IS-lederen på meldingstjenesten.

Politiet mener Bhatti lastet opp et bilde av passet til Zaniar Matapour og en lydfil Matapour hadde spilt inn kort tid før skuddene i Oslo sentrum. På lydfilen avga Matapour det som skal være et troskapsløfte til Den islamske stat, en baya. Den aktuelle lydfilen ble spilt inn i leiligheten til en mann i 40-årene i Oslo like før angrepet, ifølge VGs opplysninger.

Mannen i 40-årene har somalisk statsborgerskap og er nå siktet for medvirkning til terror.

Matapour hadde med seg en bag til leiligheten. Mannen i 40-årene har i avhør forklart at han ikke vet hva Matapour hadde i bagen. Etter innspillingen av lydfilen, dro Matapour videre til sentrum med taxi og trikk – og begynte å skyte rundt seg.

Myndighetenes håndtering under evaluering

Ifølge VGs opplysninger har et ekspertutvalg fått tilgang til det topphemmelige materialet fra Etterretningstjenesten. Dette utvalget jobber nå med en evaluering av norske myndigheters håndtering av angrepet.

Bhatti skal fortsatt være i pakistansk varetekt ifølge VG, men dette er ikke bekreftet offentlig.

To mennesker mistet livet og 24 ble skadet under terrorangrepet i Oslo sentrum 25. juni i fjor.

Historien om terrorvarselet ble først delt av VG.

– Ja, kabelkutt ville gitt billigere strøm

mest lest