Regjeringen går for Anniken Huitfeldt som ambassadør i USA: – Knapt noe som gjør henne kvalifisert

Avatar photo
Helge Lurås
Ansvarlig redaktør
Publisert 12. januar 2024 | 18:08

I høst gikk skrev DNs politiske redaktør Frithjof Jacobsen at Jonas Gahr Støre mente Norge trengte en utenriksminister med «mer erfaring og større ferdigheter» enn Anniken Huitfeldt. Nå har han bestemt seg for å sende henne som ambassadør til Washington, melder DN, TV 2 og Aftenposten.

Ifølge Dagens Næringsliv har de fått bekreftet fra regjeringskilder at Utenriksdepartementet har søkt om såkalt «agrement» (fransk diplomatspråk) for Anniken Huitfeldt som ambassadør til Washington, D.C.

Et «agrement» er en godkjennelse som innhentes hos et fremmed lands regjering før en diplomatisk representant utnevnes.

Dagens ambassadør Anniken Krutnes avslutter sin periode i august.

Les også: Mener Støre skifter ut Huitfeldt fordi hun er udugelig

Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) vil ikke bekefte mediene opplysninger, men sier følgende om situasjonen et intervju med TV 2.

– Jeg mener at det politiske nettverket og kontaktskapende arbeidet blir enda viktigere fremover nå, både på grunn av brytningstiden USA er i og fordi vi må bruke mer tid på å jobbe opp mot de politiske prosessene og Kongressen i USA enn mot presidentadministrasjonen, som tidligere.

Uenige

På høyresiden i det akademiske landskap er man uening om Huitfeldt er et godt valg eller ikke.

Professor og tidligere statssekretær i UD, Janne Haaland Matlary, mener Anniken Huitfeldt er dårlig egnet til toppjobben i USA.

– Å agere som diplomat er noe helt annet enn å være politiker: finesse, tolkning av det som sies, å kommunisere i små bokstaver, tenke strategisk – «skill set» som ikke læres over natten, sier Matlary til DN.

Hun opplever Huitfeldt som «kanskje mer naiv enn strategisk» og viser til kritikken senator Lindsey Graham kom med i fjor på sikkerhetskonferansen i München.

«Det er det mest naive jeg har hørt,» sa han om Huitfeldts begrunnelse for å invitere Taliban til Oslo.

Matlary peker videre på muligheten av at Trump blir gjenvalgt.

– Ambassadørposten i DC er nå av kritisk viktighet for norske, nasjonale interesser. Derfor trengs den dyktigste vi har i det diplomatiske korpset. Vi kan ikke akseptere at denne brukes som en salderingspost for å kvittere ut en avsatt minister. Det dreier seg om representasjon av våre felles interesser i en krisetid, sier Matlary og mener det knapt finnes noe som gjør Huitfeldt (54) kvalifisert.

Toje uenig

En annen som normalt regnes på høyresiden av det ideologiske landskapet i Norge, Asle Toje, er helt uenig med Matlary.

– I vanlige tider ville en skolert diplomat vært det beste, men dette er ikke normale tider. Vi trenger en person som forstår politikk som praksis, i all sin prakt og i all sin gru, sier han til DN og mener Huitfeldt er nettopp er «rett person for denne jobben».

Han mener det at hun en tidligere utenriksminister vil gjøre at hun komme høyere på talerlisten og få møter «som ellers ville bli vanskelig.»

– I tillegg er Anniken Huitfeldt av den realistiske skolen, hun vil kunne forholde seg til begge leirer og danne de livsviktige, personlige bånd som er diplomatiets hjerte, sier Toje.

mest lest