Tok råd fra Gud – gikk nesten konkurs

Avatar photo
Olav Kvilhaug
Journalist
Publisert 12. mars 2023 | 06:19

«Kjøp Bygg!» var visjonen som hovedpastor i Filadelfia Kristiansand fikk i 2002. Etterspillet ble underskudd på 150–200 millioner, nær konkurs for menigheten.

Dette er historien om Sørlandets største kongressenter, om Gud, en menighet på randen av konkurs.

Q42 er et næringsbygg på 23.000 kvadratmeter midt i Kristiansand sentrum med 68 leiligheter, butikklokaler og en flott og meget moderne utstyrt konferansesal på 1.150 kvadratmeter. Denne rommer 1.400 sitteplasser eller 2.000 ståplasser, skriver Kapital.

Salen skulle brukes av menigheten, men også leies ut.

Hovedpastor Øyvind Valvik forteller i boken Guidet av Gud fra 2017, at prosjektet var Guds vilje, ifølge den kristne avisen Dagen.

«Valvik fikk visjonen i 2002. Den gang holdt menigheten til i et bygg som var for lite for menighetens 1.400 medlemmer. Da han var i ferd med å rygge ut fra bakgården, traff frontlysene på bilen mot naboeiendommen».

Pastoren beskriver det som skjer videre slik:

«Da skjer det. Stemmen fra Himmelen er mild og klar, men samtidig tydelig og bestemt: Kjøp Bygg!»

«Dagen etter møtte han bønneleder Hilbert Norheim i kirken. Han mente også å ha hørt Guds stemme i løpet av natten: «Kjøp bygg!», fortalte Norheim».

Dette lokalet var kort tid i forveien lagt ut for salg. Det kunne ikke være tilfeldig, mente Valvik.

«Herrens løfte til oss ble en kopi av det løftet mange av Bibelens menn og kvinner har gått på,» forteller han i boken.

Valvik var ikke den eneste som hadde fått synet. I boken hevder han at det kom profetier fra totalt 20 forkynnere.

Medlemmene var også oppspilt, og ideen om et «Jesus-senter» i byen kom på bordet.

Q42 sto ferdig og åpnet i januar 2017.

Byggeprisen ble på 600 millioner kroner. 11 av de 68 leilighetene ble beholdt til bruk for foredragsholdere eller gjester, og for å kunne bedrive veldedig arbeid mot Kristiansands trengende. Resten ble solgt, det samme ble næringslokalene. Leilighetene gikk for 60.000 kroner pr. kvadratmeter, og sørget for inntekter på 300 millioner kroner, ifølge Fædrelandsvennen.

Desember i fjor sto menigheten med konkursspøkelset hengende over hodet.

– Å drive kongressenter har vært tyngre enn vi trodde, sa Billy Robert Øksendal, styreleder i Filadelfia Kristiansand, til Dagen.

Banklånene på 90 millioner til Eiendomskreditt og 43 millioner til den lokale Spareskillingsbanken var uhåndterlige. Menigheten hadde i lengre tid fått både rente- og avdragsfrihet for lånene.

«Vi anerkjenner det profesjonelle arbeidet som er lagt ned for å forsøke å bringe driften av senteret på rett kjøl. Denne innsatsen har likevel ikke vært tilstrekkelig for å skape nødvendig, langsiktig forbedring. Vi har over tid påpekt at forutsetningen for vårt engasjement har vært en trygg økonomisk løsning for driften av senteret, med betjening av renter og avdrag som opprinnelig avtalt etter at frys-avtalen løp ut ved årsskiftet,» uttalte adm. direktør i Eiendomskreditt, Eirik Maurstad, til Dagen i januar i fjor.

Q42 satte hele menigheten i konkursfare, og det er anslått at prosjektet har kostet menigheten mellom 150 og 200 millioner kroner i egenkapital på fire år. Mye av midlene er basert på frivillig arbeid og kollekt, og blant annet ble det under byggingen bedt om at medlemmene skulle hjelpe til med 25 millioner for å finansiere inventar og teknisk utstyr.

Men i januar i år kom redningen.

Bygget ble solgt til en gruppe lokale forretningsmenn, alle med en sterk religiøs forankring, med skipsreder Einar Rasmussen i spissen.

Prislappen ble på 100 millioner kroner. Egenkapital på 60 millioner, mens samlet lån ble redusert til 40 millioner. Det måtte tas tap på lån på 43 millioner kroner, og hardest gikk det ut over Spareskillingsbanken og BRG.

Salget omfatter kun konferansesalen, alt det andre er holdt utenfor.

Menigheten fortsetter å bruke lokalene til sine arrangementer til en leie som ligger under markedspris. I tillegg har de fått mulighet til å kjøpe den tilbake.

I Kristiansand, er det ingen av de som Kapital har kontaktet som ønsker å uttalte seg om saken.

Bergens-lærere utsettes for slag, spark og lugging: – Kraftig økning

mest lest