Stor spenning knyttet til landsmøtet og lederkamp i INP: – Vi har tidspress

Avatar photo
Helge Lurås
Ansvarlig redaktør
Publisert 12. april 2024 | 14:50

De har vært gjennom oppturer, bråk, splittelse og nedturer. Nå holder valgkomiteen i Industri. og næringspartiet (INP) siste innspurt før innstillingen til ny ledelse og sentralstyre er klart.

– Vi har en formidabel mengde kandidater, sier valgkomiteens formann Gulbrand Thoner til iNyheter.

Partiet gjorde et brakval i november og fikk i 261 folkevalgte i kommune og fylkesting. Det er etablert ca. 160 lokallag i hele landet. Utover høsten vokste de over sperregrensen på 4 prosent på flere målinger. Toppen lå på 6,1 prosent.

Men det ulmet i partiets øverste organer. Lederstilen til partileder Owe Ingemann Waltherzøe var tema. Uroen nådde mediene i desember.

Etter at Waltherzøe trakk seg i januar og stiftet nytt parti, rykket Joar Nesse og opp som fungerende leder av INP.

Han sier til iNyheter at det kom brått på.

– Plutselig var jeg tema på Nytt på Nytt og måtte stille opp på Dagsnytt 18, sier Nesse om perioden like etter.

– Jeg ble litt kastet inn i det, sier Nesse (53), som er elektriker av yrke og fagforeningsmann.

Både Nesse og valgkomiteens leder Gulbrand Thoner peker på at de og andre i INP er arbeidsfolk som har «vanlige» jobber ved siden. Det har forsinket fremdriften.

Rabalderet i partiet før Waltherzøe trakk seg dreide seg blant annet om hvordan man skulle tolke vedtektene. Så nye vedtekter skal på plass. Et ekstraordinært landsmøte som ble vedtatt i mai 2023 ble først avholdt i mars 2024 etter flere utsettelser.

Etter Thoners oppfatning klarte man ikke å skape enighet om det nye forslaget på grunn av blant annet «uheldig påvirkning fra sentralstyre/AU».

Nesse på sin side peker først og fremst tekniske problemer siden landsmøtet i mars ble holdt digitalt med over 125 delegater. Nå blir det landsmøtet 26. april som også må klubbe nye vedtekter. Da skal de møtes fysisk på Hurdal.

Men mangelen på nye vedtekter skaper sine egne problemer for valgkomiteen, forteller Thoner. Foreløpig må de stille forslag etter den gamle organisasjonsstrukturen, mens det i det nye forslaget er andre komiteer.

Og praktisk talt alle verv er nå på valg i INP. Waltherzøe var den eneste som ble valgt for tre år på landsmøtet i 2023, og valg av nestledere ble utsatt til landsmøtet i 2024. Resten var et interimstyre.

– Det har kommet en formidabel mengde med kandidater, sier Thoner. Og valgkomiteen har tatt en prat med alle.

Les også: DNI og INP nesten like store på fersk måling (+)

Det er også flere kandidater til partiledervervet. Joar Nesse har bekreftet at han stiller og er foreslått av sitt fylkeslag. Kjell Erik Eilertsen har bekreftet at han er foreslått og stiller seg til disposisjon som leder eller nestleder. (Tordsdag denne uken ble det imidlertid kjent at Eilertsen er suspendert fra alle verv i INP i 12 måneder). Også Ann Jorun Hillersøy er nevnt av mange og trolig spilt inn som kandidat til ledervervet. Det kan være andre navn også, som ikke iNyheter kjenner til.

Thoner sier valgkomiteen har frist til lørdag 13. april med å sende sin innstilling til landsstyret. Men han vil ikke garantere at de rekker det.

– Vi har tidspress, sier Thoner og peker på at både valgkomiteen og kandidatene består av folk som er i jobb.

Thoner mener også at «sentralstyre/ AU har ikke lagt til rette for at det bli tid tid til alt.»

– Valgkomiteen vil sende en egen rapport til alle delegater på Landsmøtet som beskriver de uønskede prosesser som har vært internt og rettet mot valgkomiteen, forteller Thoner til iNyheter.

Joar Nesse sier det skal være landsstyremøte 16. april. Etter det skal sentralstyret i utgangspunktet informere delegatene om valgkomiteens innstilling.

Nesse sier det ikke er bestemt om eller når valgkomiteens innstilling blir delt med pressen.

Thoner på sin side sier delegatene til landsmøtet har krav på å få listen 14 dager før landsmøtet, og det er på lørdag 13. april.

– Har troen

Meningsmålingene har stort sett visst fallende tendens for INP siden januar. På flere målinger er de nede i under 2 prosents oppslutning. Endog har det vært målinger på 1,1 prosent nylig.

– Hva tenker du om målingene? spør iNyheter.

Det er naturlig på grunn av alt styret, sier Nesse. Vi er vanlige arbeidsfolk og har ikke tid til å rekke over alt. Mediebildet er viktig og der har vi ikke vært synlige nok.

Men har tror ikke løpet er kjørt ennå. Han viser til april-målingen til Nettavisen der de var på 3,4 prosent.

Jeg har god tro på at målingene kommer opp igjen, sier han.

Nesse forteller at de fortsatt har 12.000 medlemmer i partiet. Det vil si at «kun» 2000 meldte seg ut etter splittelsen. Han sier de også har fått inn 250 nye medlemmer, og at noen som forlot INP nå kommer tilbake igjen.

Nesse skryter også av det som gjøres lokalt av de folkevalgte. Han mener andre partier endog har begynt å kopiere noen av INPs suksessformler. AP har hengt seg på slagordet om «utvikling ikke avvikling» og Rødt fokuserer nå på at de styres av arbeidsfolk.

Landsmøtet blir viktig. Jeg respekterer utfallet, sier han.

Valgkomiteens leder Thoner vil ikke avsløre hva innstillingen kommer til å gå ut på, men sier «at INP vil komme seg ut av dette fallet på meningsmålingene med de kandidatene vi har intervjuet», det er han ikke i tvil om.

Det er en formidabel arbeidserfaring og kompetanse hos kandidatene og medlemmene har nominert mange gode.

Thoner ber medlemmene følge godt med og de vil bli bedre kjent med kandidatene som innstilles frem mot landsmøte.

Nesse sier han heller ikke vet hva valgkomiteens innstilling blir.

Lørdag skal det altså etter planen være klart hva valgkomiteen har kommet til. Men når offentligheten får vite det, er altså uvisst.

Det kan bli et spennende landsmøte.

Etter at disse intervjuene ble foretatt, ble det kjent at Kjell Erik Eilertsen er suspendert fra alle verv i INP i 12 måneder. Dermed er en av lederkandidatene satt ut av spill.

iNyheter trenger din støtte. Tegn abonnement eller støtt oss på Vipps 763291 bank 1506.80.92768 eller PayPal

mest lest