Norges sterkeste mann 2023 er kåret

Avatar photo
Publisert 12. september 2023 | 19:04

På Fefor Høyfjellshotel på Vinstra ble det nylig avgjort hvem som er sterkest i landet. Hvilken mann og hvilken kvinne.

Norges Sterkeste Mann og Kvinne er en del av Official Strongman, og er kvalik til Official Strongman senere i år i Charleston West Virginia USA. Konkurransen arrangeres av Borgeskogen Treningssenter og Fefor Høyfjellshotell.

Foto: Pål Holden.

Litt historisk om sterke menn og kvinner.

Navnet Torkel Ravndal er kanskje kjent for leserne. Han var en tid kjent for å være Norges og Europas sterkeste mann, og var innehaver av flere Norges-Europas og Verdensrekorder. Ravndal hadde blant annet verdensrekorden i markløft i mange år. Den var på 375 kg så vidt jeg vet.

I dag er det islandske Haftor Bjørnson som har rekorden på 501 kg i Strongman kategorien. Men i idretten som heter styrkeløft, altså ikke strongman, det er to forskjellige idretter , så er det britiske Andy Bolton som har rekorden. Og den er noe lavere: «bare» 455 kg.

I skrivende stund er det Arendalitten Henrik Venemyr Hildeskor (34) som er Norges Sterkeste mann. Han stiller også i år til start på arrangementet som i år ble arrangert i helgen 1. til 2. september.

Den med flest norske titler er Ole Martin Hansen fra Krogstadelva. Han har vunnet konkurransen hele fire ganger: 2012, 2013, 2014 og 2015.

Det å være den sterkeste har en lang tradisjon i menneskehetens historie. Å vise seg som den sterkeste mannen går nok sikkert tilbake til menneskehetens begynnelse,lenge før noe om dette ble notert ned. Men allerede på 600-tallet før Kristus kan vi høre om sterke menn som greske Milo fra Croton ( kan det være Kreta mon tro? ) som vant ti olympiske titler i bryting. Det gikk gjetord om hvor mye denne karen satte til livs av mat på en dag. Pg en gang skal ham vistnok ha båret en 4 år gammel okse rundt Olympiastadion før han satte til livs hele oksen i løpet av én dag. Men slike gamle historier er det jo umulig å verifisére.

Romerne hadde også sine sterke menn i oldtiden. Mest kjent er kanskje Maximinus Thrax. Maximinus var også Rom’s første ikke-romerske keiser. Men han var kjent for sin enorme fysikk, og sies å skulle ha knust steiner med bare nevene, og trukket tunge vogner med egen kraft. Han var imidlertid ikke så suksessfull som keiser. Han klarte seg bare i tre år før hans egne soldater snikmyrdet ham.

I nyere tid er det navn som Apollon The Mighty, eller Lois Uni som han egentlig het,som dro rundt omkring for å vise sin styrke . Det var slik det foregikk på den tiden. Ingen konkurranse, men bare sterke menn som tok til landeveien for å vise hvor sterke de var. Louis Uni skal vistnok også være den som gjorde bruken av frie vekter til styrketrening vanlig. Tidligere ble stort sett all trening av muskler gjort ved rett og slett å bryte med andre menn.

En annen sterk mann var Louis Cyr fra Canada som i ung alder hadde tidligere nevnte Milo fra Croton som forbilde. Hans bedrifter inkluderte blant annet å løfte en hest fra bakken, dytte en jernbanevogn opp en bakke, og løfte en vekt på 500 pound (ca 227 kilo) med én finger.

Også her i Scandinavia verserer gamle historier om veldig sterke menn. Ofte går islandske navn igjen. Orm Storolfson, Brynjòlfur Eggertsson er to av de mest kjente. Eggertsson er trolig opphavet til at dagens strongman konkurranser har øvelsen Atlas stones som én av utfordringene. Legenden forteller at bonden Eggertson bad flere menn på eiendommen å løfte opp en stein i vannkanten, feste den til ryggen med stropper, og dermed bar han den 281 kilo tunde steinen opp til toppen av åsryggen. Hvor steinen den dag i dag sies å ligge.

I nyere tid utmerker også islendingene seg også som meget sterke menn. Haftor Bjørnson er kanskje den mest kjente i dag. Men det har nok også litt med at han hadde en ganske stor rolle i serien Game of Thrones. Men at mannen er sterk er det  vel ingen tvil om. Han har tittelen Worlds Strongest Man i 2018.The Mountain, som han også kalles, har også en tekke andre titler under beltet. Han er den tredje mest dekorerte Strongman i historien, med 30 forskjellige titler.

På 80 og 90 tallet var navn som Magnus Ver Magnusson og Jon Pall Sigmarson vel etablerte navn.

innen idretten. Island har produsert nest flest vinnere av World Strongman gjennom historien. Bare USA har flere. 12 mot Islands 9. Med bare litt over 300 000 innbyggere er det ganske formidabelt.

Strongman har også skapt internasjonale gnisninger på det politiske nivå.

I 2007 var strongman sirkuset i Iran for å promotere sporten der. På den tiden var Arild Haugen kanskje den best kjente norske strongman. Under et show kom to iranske jenter bort til Haugen og spurte om de kunne ta bilder sammen med ham. Det sa Haugen selvfølgelig ja til. Men han gjorde noe han ikke skulle ha gjort i Iran. Han løftet de to damene opp på skuldrene. Det endte med at damene endte opp i fengsel, og resulterte i en god del internasjonale komplikasjoner. Det ble ikke mer Strongman show i Iran.

Arild Haugen ble sett på som den med aller mest potensiale innen sporten i Norge på denne tiden, og han ble Norges sterkeste i 2007 og 2008. Men han gav seg allerede i 2008 for å gå andre veier. Mange i Norge med interesse for strongman mener det var et stort tap for sporten. Men Arild Haugen nyter den dag i dag stor respekt innen sporten.

Så, for de som ukjent med Strongman. Hva gjør disse sterke menn og kvinner? 

Øvelsene er faktisk ikke alltid de samme i alle konkurranser. Men mange øvelser går igjen ofte. Så som farmers walk, dekkvelt,stokkepress, atlassteiner osv. Men dette kan altså være forskjellig fra konkurranse til konkurranse. Variasjonene er store. Vært stevne har på en måte sine spesielle ting. Fefor Norges Sterkeste har for eksempel øvelsen Fefor Medley som sin egen spesielle sak.

I årets utgave ble det konkurrert i følgende øvelser:

Farmers walk. Bære vekter i hendene over en viss avstand på tid

Apollons axle. Løfte en vekt fra bakken og opp over skuldrene, i to vendinger. 

Fefor medley. Stokkeløft, steinløft opp på skulder, sandsekkløft over hinder og skumderpress med hantel. 

Yoke. Bære en vekt tvers over skuldrene over en viss avstand på tid

Atlas stein. Løfte forskjellige steiner med forskjellig vekt opp på stativ med forskjellige høyder

Hercules hold. Holde en bestemt vekt strakt ut fra kroppen til siden. Denne siste brukes i tilfeller hvor det er dødt løp.

Vektklassene det konkureres i blir inndelt som følger:

Kvinner, åpen klasse: U82 kg, U73 kg og U64 kg.

Menn, åpen klasse: U105 kg, U90 kg og U80 kg.

Sporten Strongman sliter for tiden i Norge med ganske lav publikumsinteresse. Konkurransen med andre idretter er stor. Og mange foreldre er nok noe skeptiske til å sende de unge lovende til denne typen trening. Men det er synd. Styrketrening er veldig sunt for unge mennesker. Om treningen utføres riktig såklart. Men slik er det jo med all trening. Den må utføres på korrekt måte.

Nå er det jo golf, fotball og tennis alle ungdommer vil begynne med. Og Strongman er jo ikke for alle akkurat. Det er en sport for spesielt interesserte. Som vi kjenner til fra andre idretter viser det seg å være svært viktig å få en utøver høyt opp i verdenseliten for å skape interesse her hjemme på berget.

På helgens arrangement var det svært lite besøkende tilskuere. Det var mest venner, familie og bekjente av øtøverne som hadde tatt turen. Jeg ble selv ganske overrasket da jeg ankom arenaen og ikke så mer en et tyvetalls tilskuere. Er det virkelig så mye annet som skjer på Vinstra en helg i begynnelsen av september at folk ikke har tid til å ta turen for å se hvem som er sterkest i Norge ? Hvor ble det av vikingånden egentlig ? Her må folk på Vinstra i hvert fall kjenne sin besøkelsestid som det heter.

Sauene på Vinstra har i alle fall skjønt at dette er spennende saker.

Foto: Pål Holden.

Konkurransen startet fredagen med øvelsen Yoke.

Her har utøverne en ramme over skuldrene. Denne lastes opp med vekter tilpasset de forskjellige vektklassene. I åpen klasse lastes stativet med 400 kg som skal fraktes så langt utøvern klarer.

Det var som forventet Norges sterkeste mann  Henrik Gildeskor fra i fjor som vant øvelsen. Han løftet velten og bar den 20 meter på tiden 17,28 sekunder. Nummer to og tre i øvelsen var M. Linge (2) T Kåsin (3) med tidene 19,62 og 21,65.

Dette avsluttet første dag. Og som forventet var det ved dagens slutt Gildeskor som ledet an.

Lørdagen hadde 5 øvelser på programmet: Apollos Axle, Fefor Medley, Farmers Walk, Atlas stein og Hercules Hold.

Øvelsen Apollos Axle var først ute. Her skal altså utøverne løfte en vektstang med vekter opp fra bakken. Opp til magehøyde, så bytte grep å presse vektstangen over hodet. Så mange ganger som utøveren klarer.

I åpen klasse er det her lastet på 140 kg på stangen.

Igjen ble det en kamp mellom Hildeskor, Kåsin og Linge. Arendalitten vant igjen med 4 reps. Kåsin og Linge klarte her begge 3 reps.

Fefor Medley er som navnet tilsier en blanding av øvelser. Stokkeløft, steinløft opp på skulder, sandsekkløft over hinder og til sist hantelpress fra bakken og over hodet.

Stokken, som også kalles finger, ligger på baklen. Utøverne løfter denne opp i den tynneste enden, og prseeser den oppover mens man beveger seg mot den tykke enden, som er festet i en trinse. Vinkelen blir da mindre og mindre , og det blir dermed tyngre. Se bilder.

Steinen veier 80 kg, sandsekken 120 og hantelen 100 kg. Her skal utøverne gjøre øvelsene så fort de klarer, men på en kontrolert måte.

Igjen ble Hildeskor vinneren med tiden 33,94 og alle deløvelsene utført. Kåsin hadde en bedre tid, 25,09 , men slet med å tvinge den 100 kg tunge hantelen over hodet. Og ble dermed nr 4 . Linge ble her nr to med tiden 41,47 og alle deløvelser utført. I denne øvelsen ble G Nygård (28) nr 3.

Farmers Walk er øvelsen som nesten alltid er med i Strongman konkurranser. Det er en klassiker.

Her skal utøverne altså bære vekter i hver hånd så langt de klarer. Det er en vekt på 130 kg i hver hånd her.

Hildeskor ble igjen seierherre, med 61,m meter. 

Kåsin på andre med 60 meter, så her var det jevnt. 

Her ble Nygård igjen nr 3 med 56,05 meter.

Atlasstein er også en klassiker i Stronmang verdenen. Her er det altså en stor og tung stein (160 kg i dette tilfellet) som skal løftes over et hinder. Utøverne står her på hver sin side og løfter steinen over hinderet . Denne øvelsen utføres også på en litt annen måte i andre konkurranser. Ofte er det steiner med forskjellige tyngder som løftes opp på stativer med forskjellige høyder. Men her altså én vekt på steinen, og målet er flest løft.

Det var heller ikke her i siste øvelse noen tvil om hvem som var sterkest. Henrik Hildeskort vant igjen over konkurrentene. Han klarte 30 repitisjoner, mens andremann i øvelsen ble Nygård igjen. 23 repitisjoner klarte kraftkaren. Nummer 3 ble S Helland (22) med 18 repitisjoner.

Så etter fem utfordrende og kraftkrevende øvelser er det altså igjen Henrik Hildeskor fra Arendal som kan kalle seg Norges Sterkeste Mann. Det er litt av en tittel å ha. Og mange menn vil nok misunne Arendalitten akkurat dette.

Men pr.dags dato er Hildeskor ganske så suveren i sin klasse i denne idretten i Norge. For sporten sin del er det selvfølgelig ønskelig med sterkere konkurranse.

I kvinneklassen Åpen Klasse ble det i år et generasjonsskifte.

Kikki Berli-Johnsen (55), 7 ganger Norges sterkeste kvinne, måtte se seg slått av Hanne Gausland ( 23) i år. Nummer 3 ble Janne Mathisen (45).

Så her tar altså ungdommen sterkt innpå.

Resultatene i de forskjellige øvelsene ser slik ut.

Yoke. 230 kg i ramma.

1. plass Kikki Berli-Johnsen 12,78 sekunder på å forsere 20 meter. 

2. plass Hanne Gausland 14,04 sekunder

3. plass Janne Mathisen 15,34 sekunder.

Appolons Axle 70 kg på stanga.

Her ble det seier til Gausland med 3 repitisjoner.

Her klarte den gamle mesteren kun én repitisjon, og ble dermed nummer 4. Men to andre klarte også her 3 repitisjoner, så førsteplassen er delt mellom disse.

Fefor Medley.

Stokkeløft som for herrer. Ingen spesifikk vekt, men stokken er mindre enn den for herrer, altså da lettere.

Stein 60 kg, sandsekk 70 kg og hantel 35 kg.

I denne øvelsen  stakk Gausland av med seieren atter en gang. Med tiden 31,94 og alle øvelser fullført. Kikki Berli-Johnsen nummer to, med tiden 36,72 og alle øvelser fullført. 

Tredjeplassen gikk her til Janne Mathisen med tiden 45,82. Alle øvelser gjennomført.

Farmers Walk for kvinner åpen klasse har  en vekt på 80 kg i hver hånd. Som for herrer er hensikten å klare å gå lengst mulig med disse vektene . Det gjelder å ha et sterkt håndgrep her. 

Igjen var det Gausland som trakk det lengste strået. Hun klarte å holde fast i 72,5 meter. Andreplassen igjen til Berli-Johnsen med 65,04 meter. Her ble H. W. Møller nummer tre med resultatet 40 meter.

Atlas stein.

I åpen kvinneklasse veier steinen 100 kg.

Som hos gutta gjelder det å få steinen over hinderet flest ganger. Gausland vant også her, med 22 ganger over hinderet, men Berli-Johnsen lå hakk i hæl med 21 ganger. Janne Mathisen fikk igjen er tredjeplass med 10 ganger over stanga.

Dermed vant Gausland tittelen Norges Sterkeste Kvinne i Åpen klasse.

Da resultatene var klare for åpen kvinneklasse var det stor jubel, også fra tidligere mangeganger mester Berli-Johnsen. Da jeg snakket med henne etter konkurransen var hun svært fornøyd med at det ble en ny mester i hennes egen klasse. Hun har følt seg litt ensom på topp en stund. Og denne seieren til Gausland borger bra for fremtiden for norsk strongman på kvinnesiden. Det er forresten kanskje på tide med et navnebytte her. Strongman blir jo litt misvisende. I noen tilfeller kan jo slik nymotens oppgjør med gamle ord være fornuftig.

Foto: Pål Holden.

Jeg forlot årets Norges Sterkeste på en regnvåt søndag. Kaldt var det også her oppe på fjellet.

Arrangørene var svært heldige med været. Både før, og altså etter, var det ikke mye sensommer å spore på Vinstra.

Jeg har fått noen nye venner og litt mer innsikt i denne spesielle idretten. Det jeg husker best og bet meg mest merke i er kameratskapet og samholdet mellom utøverne. Man heier fram konkurrentene selv om dette kan resultere i eget tap. Jeg har sett mye kameratskap i andre idretter, men egentlig ikke i samme grad som her.

Det er på sin plass å nevne at tidligere omtalte Kikki Berli-Johnsen i tillegg til å aktivt drive med sporten også er en viktig drivkraft innen sporten i Norge.

Sammen med Egil Berli-Johnsen arrangerer hun mye av det som skjer av Strongman-konkurranser i Norge. De har med seg et knippe frivillige som også er svært viktige for å holde det hele i gang. Som med mange andre aktiviteter i Norge står de frivillige bak mye av det som skjer av idrett i landet. Så stor takk til disse.

De norske deltagerne i Strongman World Champion ønskes lykke til.

Alle bilder er tatt av Pål Holden.

mest lest