Rødt-politiker til rikingene i den norske havbruksnæringen: – Ta dere en (fiske)bolle og betal skatt!

Avatar photo
John M. Johansen
Journalist
Publisert 12. oktober 2022 | 06:14

Stortingsrepresentant Geir Jørgensen (R) er dritt lei rikfolk i norsk oppdrettsnæring som klager på grunnrenteskatt.

Han mener tiden er overmoden for nye skatteregler rettet mot laksenæringen, skriver Dagbladet.

– Nå har det vært full fest i toppetasjen i altfor lang tid. Formuene har økt med milliard etter milliard. Nå må sutregjengen ta seg sammen, tordner Jørgensen.

Dette kommer i kjølvannet av at Laksegigantene Mowi, Salmar og Lerøy Seafood har alle tatt straksgrep og hevet kjøp av vekst som følge av skatte-«trusselen».

Laksebaroner og kystordførere har hudflettet forslaget, og en samlet næring frykter også for tapte arbeidsplasser og brems i nye investeringer.

– Dette minner mer om en koordinert kampanje. Ordførere som springer de rikestes ærender. Mange lokalsamfunn har i dag store problemer med å få velferdstjenesten til å gå opp. Nå er det på tide at de folkevalgte kommer seg på jobb og retter fokus mot samfunnet de er satt til å tjene – ikke et knippe rikinger, fnyser Jørgensen.

Jørgensen – som bor i Hadsel i Vesterålen og selv har jobbet som fisker – mener kritikerne må ta seg en (fiske)bolle.

– Slutt å syt! Få næringer har like mye makt, og like stor lobby som laksenæringa. Dette er ikke noe distriktsopprør, det er noen av de aller rikeste i Norge som kjemper med nebb og klør for å beholde sin superprofitt, framholder han.

Les også: Agder tingrett stenger ned i to dager: Drar på luksustur til Italia for nesten en million kroner

Rødt-politikeren går også knallhardt ut mot kommunalpolitisk talsperson i Frp, Helge André Njåstad, og finanspolitiker Sivert Bjørnstad (Frp), som begge besitter aksjer i næringen og kjemper mot grunnrenteskatten.

De to Frp-profilene mener selv at de ikke har en dobbeltrolle på grunn av aksjepostene.

Det er Geir Jørgensen, som er Rødts næringspolitiske talsmann, svært uenig i.

– Vi har ikke noe generelt forbud mot å eie aksjer som stortingsrepresentanter, men det å eie aksjer og bruke sin politiske kapital til å mele sin egen kake og sørge for at man selv profitterer, synes jeg er å gå for langt, sier han til Nettavisen.

Jørgensen er ikke nådig mot de to FrP`erne.

– Jeg vil si til de to det gjelder, Sivert Bjørnstad og Helge André Njåstad, at enten får de selge aksjene eller så får de holde kjeft.

Njåstad tar ikke kritikken særlig tungt.

– At Rødt kritiserer oss, lever vi godt med. Jeg har aldri registrert at de har kritisert bønder som engasjerer seg i landbrukspolitikk eller offentlig ansatte som er opptatt av overføringer.

– Frp har et helt annen syn på distriktspolitikk enn Rødt. Vi vil ha arbeidsplasser og verdiskaping i hele landet og ikke bare offentlig subsidierte arbeidsplasser, avslutter Njåstad.

Justisministeren vil ikke svare på om hun bruker statsrådsmobilen på TikTok

 

mest lest