Årets influensavaksine gir dårlig beskyttelse: Stor risiko for å bli sengeliggende

Avatar photo
Olav Kvilhaug
Journalist
Publisert 12. desember 2022 | 02:29

Selv om du tar vaksinen, har du stor risiko for å bli sengeliggende med feber om du smittes av influensa.

Oppskriften på vaksinen blir bestemt i februar og det er lenge før vi vet hvilken influensa som faktisk kommer neste vinter.

I år kan det se ut til at Verdens helseorganisasjon (WHO) har bommet, skriver Aftenposten.

Det betyr at dersom du er vaksinert, kan du fortsatt smittes og bli sengeliggende med feber.

– Det sirkulerer noe B- og H3-influensa. De har vaksinen god effekt mot. Men ikke mot H1, influensaen som foreløpig dominerer, sier vaksineforsker Gunnveig Grødeland ved Universitetet i Oslo, til Aftenposten.

At vaksinetypene bestemmes i februar – hele ni måneder før de skal settes – er ikke optimalt, ifølge Grødeland ved UiO. Også overlege Preben Aavitsland ved FHI sier at det er vanskelig å treffe.

I Norge anbefales influensavaksinen til de som er over 65 år og andre som har risiko for å bli alvorlig syk.

Mer enn 400.000 under 65 år som ikke er risikopasienter, har tatt vaksinen mot influensa i år. Disse er ikke garantert å bli mindre syk av influensa.

– De vil kunne få mildere forløp, men fortsatt ligge hjemme, være syk og ha det ille. Men kanskje bare i én uke, og ikke to, sier Gunnveig Grødeland.

Les også: – Etter tredje dose koronavaksine gikk kroppen «berserk»

Grødeland mener også at mRNA vaksiner er langt bedre enn teknologien til influensavaksinen, som er så å si uendret fra 1940-tallet.

Hun mener fordelene er:

  • Den tar kortere tid å lage. Med mRNA-teknologi kunne vi kanskje ventet til april/mai å produsere den, og da ville vi truffet bedre med vaksinetypen.
  • Den gir T-celleresponser, som hindrer alvorlig sykdom. Influensavaksinen gir bare økt beskyttelse mot alvorlig sykdom for de som har vært smittet før.

Folkehelseinstituttet er bekymret – oppfordrer flere til å vaksinere seg

mest lest