Par med barn har råd til bare 16 prosent av norske boliger

Avatar photo
Publisert 12. desember 2023 | 15:01

Det kommer frem i LOs boligindeks kalt «Hvor skal arbeidsfolk bo,» som ble lansert i dag.

Indeksen viser at muligheten til å skaffe seg bolig for folk med vanlige inntekter har falt kraftig siden 2015.

For åtte år siden hadde par med to barn råd til 59 prosent av boligene som ble lagt ut på markedet. I dag har paret råd til bare 16 prosent av de omsatte boligene i Norge.

Til sammenligning har et par uten barn med samme inntekt råd til 62 prosent av boligene i dag, mens de i 2015 hadde råd til 81 prosent.

Kjøpekraften din reduseres altså til en fjerdedel om du velger å få to barn.

I starten av 2022 bodde over en million nordmenn alene. Det tilsvarer 19,1 prosent av befolkningen.

En enslig helsefagarbeider har råd til 8 prosent av alle omsatte boliger i Norge i 2023. I 2015 hadde en enslig helsefagarbeider råd til 14 prosent av alle omsatte boliger i Norge.

LO har regnet ut fra et par der mannen er tømrer og kvinnen er helsefagarbeider i 75 prosent stilling.

Dyre boliger fører til færre fødsler

Vegard Skirbekk, professor og demograf ved Folkehelseinstituttet, mener høye boligpriser bidrar til de rekordlave fødselstallene i Norge. Han har forsket mye på hvorfor det blir født færre barn enn før.

Fruktbarheten i Norge har nemlig rast de siste tiårene. Samlet fruktbarhetstall (SFT) ble målt til 1,41 barn per kvinne i 2022. Det er kraftig nedgang fra 1,55 året før, og det laveste som noen gang er målt i Norge.

For å opprettholde befolkningstallet uten innvandring, må tallet være på litt over 2,0. Sist gang Norge hadde et bærekraftig fødselstall, var i 1974, ifølge tall fra SSB. Siden den gang har norske kvinners fruktbarhet kollapset.

Hvis vi skal klare å snu trenden, kan boligprisene spille en viktig rolle, tror Skirbekk.

– Høye etableringskostnader knyttet til bolig er en viktig årsak når det gjelder synkende fertilitet, har professoren uttalt til TV 2.

Han påpeker at mange ønsker å etablere seg før de får barn. Når det koster mer å kjøpe riktig bolig, venter de med å få barn, mener han.

– Boligpriser kan være av større betydning enn for eksempel familiepolitikk, barnehagepriser og stønader når folk skal bestemme seg for om de skal ha barn. Det er en så mye større del av budsjettet deres, forklarer Skirbekk.

Boligmarkedet har stadig blitt tøffere gjennom de siste tyve årene, samtidig som flere og flere trenger hjelp med befruktning.

– Boligprisveksten i denne perioden har vært høy. Det var en voldsom oppgang fram til 2007, og en nedgang under finanskrisen. Deretter hadde vi en ganske normal vekst, med enkelte år med sterk vekst, forklarer Ola Grytten, professor i økonomisk historie.

Vi venter for lenge

Overlege Hans Ivar Hanevik ved Fertilitetsavdelingen Sør på Sykehuset Telemark støtter analysen til Skirbekk.

– Du har ikke lyst til å starte din egen familie når du bor hjemme hos mamma og pappa. Du vil kanskje etablere deg i en leilighet først, sier han til TV 2.

Han mener for mange venter for lenge med å komme seg i etableringsfasen.

– Det er et problem. Hvis man som kvinne ønsker å stifte familie, og kanskje få flere barn, så er det lurt å tenke på det før man er 35 år, sier han.

Les også: Vi dør ut

Hanevik observerer også at pågangen på fertilitetsavdelingen øker, og han tror det henger sammen med at mange venter for lenge før de prøver selv.

Dette kan skyldes ting som boligpriser, eller så det kan skyldes en rekke andre faktorer, tror overlegen. Overlegen viser til at gjennomsnittsalderen på førstegangsfødende er høyere i storbyene enn i distriktene. Det er også boligprisene.

– Men jeg kan ikke konkludere med at det har en årsakssammenheng. Men det er en samvariasjon, understreker Hanevik.

Klar oppfordring til kvinner

– Kvinner er født med visst antall egg i eggstokken, og man får ikke nye. Og når man runder 35, da er det kun få igjen, sier Hanevik.

Av kvinnene over 40 som ber om hjelp ved hans klinikk, lykkes kun én av ti med å bli gravide. Overlegen kommer derfor med en klar oppfordring til folk som ønsker å etablere en familie:

– Hvis man ønsker barn med egne egg, setter tiden grenser. Tenk deg grundig om før du venter med å prøve, sier Hanevik til TV 2.

mest lest